23948sdkhjf

Miljøudvalg i EU stemmer for 60 procent CO2-reduktion i 2030

Et flertal i Europa-Parlamentets miljøudvalg har torsdag stemt for en CO2-reduktion på 60 procent i 2030. Desuden vil Parlamentet med forskellige værktøjer, blandt andet et klimaråd, i højere grad styre klimakampen.

Det nuværende EU-reduktionsmål for 2030 er 40 procent.

Den egentlige afstemning finder sted i næste måned, når hele EU-Parlamentet stemmer om klimaloven. Men oftest ender den store afstemning med samme resultat som udvalget.

- Aldrig før er der sat et så ambitiøst mål. Vi er med til at løfte alle, skriver formanden for miljøudvalget, Pascal Canfin, på Twitter.

EU-Kommissionen har foreslået, at målet øges. Man måler reduktionen af drivhusgasser i forhold til niveauet i 1990, som er international standard.

Der er imidlertid stor modstand mod at hæve målet for meget i enkelte medlemslande, hvor argumentet lyder, at man ikke kan følge med.

Polen har ført an i modstanden mod for ambitiøse reduktionsmål.

EU-Parlamentets forhandler om klimaloven, Jytte Guteland fra den socialdemokratiske gruppe, havde håbet på et højere mål.

- Vi kæmpede hårdt for et stærkt 2030-mål. Vi er tilfredse med 60 procent, selv om vi havde presset på for 65 procent, siger hun i en skriftlig udtalelse.

En del af klimapakken, der blev stemt om, indeholder et forslag om et budget for drivhusgasser. Det skal sikre, at man i EU ikke udleder mere CO2, end man har lovet i henhold til FN-klimaaftalen fra 2015.

Desuden foreslår EU-Parlamentets miljøudvalg et særligt klimaråd i EU.

Dette råd skal overvåge og sikre, at EU-landene lever op til sine løfter og forpligtelser.

EU-landene er - med et polsk forbehold - enige om, at EU skal være klimaneutralt i 2050. Det vil sige, at udledning og optag af CO2 skal gå i nul.

Polen støtter det principielt, men landet vil ikke tage ansvar for at nå det.

/ritzau/

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08