23948sdkhjf

Ny forskning skal gøre Danmark førende i intelligent elektronik

Nyt forskningsprojekt til 108 mio. kr. skal sikre Danmark en førerposition på området, som driver meget af udviklingen og ikke mindst har vital betydning for dansk energiteknologis fremtid.
KK-Electronic, Vestas, Danfoss og Grundfos er alle med i Højteknologifondsprojektet “Intelligent and Efficient Power Electronics” (IEPE), hvor de samarbejder med Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Syddansk Universitet og Center for Elektriske Energisystemer (CEES).

Højteknologifonden støtter forskningen med 54 mio. kr. over de næste fem år.

Tab på 2 %
Den drivende ambition er at udvikle løsninger til fremtidens intelligente og energieffektive produkter, som opfylder virksomhedernes behov for ny viden og teknologiske forspring. Projektet fokuserer på effektelektronik, der bruges til at kontrollere den elektriske effekt, så mindst muligt effekt tabes som varme. Der er tale om en nøgleteknologi i forbindelse med energiproduktion fra vedvarende energikilder som vindmøller og solceller, men den kan også bruges til at hente store energibesparelser i alle andre elektriske apparater og installationer.

I forskningsprojektet vil der takket være de deltagende virksomheder være mulighed for at demonstrere potentialet på pumper og el-motorsystemer samt i sol- og vindteknologi. Lektor Stig Munk-Nielsen, Aalborg Universitets Institut for Energiteknik, leder projektet:

- Ambitionen er at udvikle nye og bedre løsninger til energieffektive produkter. Når eksempelvis en vindmølle producerer ti megawatt, tabes der i dag 2 % eller 200 kilowatt, som omdannes til varme. Dels er der et tab, dels skal der bruges energi på at fjerne varmen. Et af projektets mål er at reducere dette tab og dermed udnytte energien bedre.

Vil holde arbejdspladser i Danmark
I sidste ende skal det tætte arbejde mellem virksomheder og universiteter sikre danske virksomheders konkurrenceevne og førerposition på flere områder.

- Vi kommer til at generere en række nye idéer, som kan indgå i kendte og i fremtidige produkter. Platformen med virksomhederne vil sikre, at idéernes kommercielle potentiale bliver udnyttet, siger lektor Stig Munk-Nielsen, Aalborg Universitet.

Det forestående samarbejde på tværs i industrien kan også få positiv betydning for dansk beskæftigelse, vurderer teknologichef i KK-Electronic, Henrik Simonsen:

- Vi skal lave produkter med et højt værdiindhold, så vi kan holde arbejdspladserne i Danmark og skabe teknologisk synergi på tværs af industrien og dermed styrke vores position på markedet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.205