23948sdkhjf

Leder: Forandring fryder

I sidste uge blev der rokeret om på arbejdspladserne her på redaktionen. Det skulle blandt andet være med til at skabe nye synergier mellem de forskellige arbejdsområder, vi sidder med.

For mit vedkommende flyttede jeg helt nøjagtigt tre meter og 180 grader.

Det synes ikke af meget, men allerede efter den første dag kunne jeg konstatere at flytningen, hvor lille den end var, havde skabt en forandring i mit mind-set og min måde at arbejde på. På den gode måde vel at mærke.

Kort og godt: Forandring fryder – og forandring er godt - også selvom det kun er 180 grader og tre meter, der er tale om. Forandring er også nødvendig – ellers kommer vi ingen vegne.

Jeg har siden 2009 skrevet om den danske energi- og forsyningssektor – kun afbrudt af et par barsler og andre af livets genvordigheder.

Min entré på den danske energiscene skete på et tidspunkt med store forandringer. Jagten på andre brændselsressourcer end olie og kul til produktionen af el og varme var voldsomt intensiveret og fokus på havvind, solenergi og biogas øget.

Energiaftalen i 2012 skruede yderligere op for investeringerne i biogas, biomasse og vindmølleudbygningen frem mod 2020. Den nye energiaftale anno 2018 gav vindenergien og biogassen endnu mere plads frem mod 2030. Samtidig fik den grønne transport lidt af et rygstød med en pulje på i alt 500 millioner kroner i årene 2020-2024.

I juni 2020 kom klimaaftalen og med den energi-øer, fangst- og lagring af CO2, den endelige udfasning af olie- og gasfyr og power-to-x.

Det var de store nedslag – de store forandringer, som alle sammen har rykket ved sektoren og de beslutninger, der bliver taget og de projekter, der bliver søsat.

Sideløbende hermed har små forandringer i tusindvis bidraget til en væsentlig forbedret udgave af den energisektor, som jeg for alvor stiftede bekendtskab med i 2009.

Men det har taget tid. Store samfundsudviklinger har det nemlig med at være længe undervejs og kommer ofte mere snigende en væltende. Forandringerne i energi- og forsyningssektoren er da også sket over mange år, i meget små ryk og i alle afkroge af sektoren og landet.

Indimellem sker der dog det, at en teknologi pludselig viser sig at have potentialet til at trække virkelig store forandringer med sig – og nærmest kommer mere væltende end snigende.

I dette nummer af Magasinet Forsyning kan du læse om den ’nye’ teknologi, som er udråbt til at være Danmarks nye vindmølleeventyr og som efter sigende ene og alene kan løse en af de største udfordringer, vi står over for, frem mod 2030.

Forandringer er der altså masser af, men plejer er ikke helt død endnu. I hvert tilfælde ikke her i magasinet, så ganske som du plejer, kan du i denne udgave læse om lidt af hvert – fra store landvindinger og demonstrationsprojekter til blødere vand og Danmarks nye termovej

Med ønsket om god læselyst

Artiklen er en del af temaet Magasinet Forsyning.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094