23948sdkhjf

Mere konkurrence på el-markedet kan give milliongevinst

En ændring af lovgivningen, som skaber mere konkurrence og mere aktive forbrugere på el-markedet, kan på kortere sigt skabe en samfundsøkonomisk gevinst på 440 mio. kr.
Det viser en ny analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen – Detailmarkedet for elektricitet .

En ændring af lovgivningen kan samtidig gøre det lettere og billigere at nå klimamålsætningerne.

De dele af lovgivningen, som begrænser konkurrencen, er:
  • Den lovbestemte forsyningspligt, herunder reguleringen af prisen på el.
  • Netselskabernes status på markedet, hvor de har monopoler i deres netområde og samtidig er tæt forbundne med el-handelsselskaberne.
  • Skabelonafregningen, som betyder, at de mindre forbrugere betaler en fast pris hen over døgnet, uafhængigt af den reelle pris på el-markedet.
Lovgivningen betyder:
  • At det er svært for el-handelsselskaberne at konkurrere uden for deres bevillingsområde.
  • At det er svært for nye selskaber at komme ind på markedet.
  • At forbrugerne bliver passive i forhold til at skifte el-handelsselskab.
  • At forbrugerne ikke har incitament til at bruge strøm, når den er billig.
Anbefalinger fra Konkurrence- og forbrugerstyrelsen
En ændring af lovgivningen på el-markedet vil være en gevinst for både forbrugerne, samfundsøkonomien og for miljøet. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen anbefaler blandt andet, at alle forbrugere får installeret fjernaflæste timemålere, og at forbrugerne som udgangspunkt bliver timeafregnede. Det vil give forbrugerne en tilskyndelse til at bruge el, når den er billigst.

Tilskyndelsen til mere fleksibelt el-forbrug vil også fremme udviklingen af nye teknologier rettet mod forbrugerne. For eksempel intelligente løsninger og services, som starter vaskemaskinen automatisk, når prisen på strøm er lav.

- Der er både økonomiske og miljømæssige gevinster ved at tilskynde til et mere fleksibelt el-forbrug og ved at styrke konkurrencen på el-markedet. Derfor anbefaler vi en ændring af lovgivningen. Det kan på kortere sigt skabe en samfundsøkonomisk gevinst på 440 mio. kr., siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing og tilføjer:

- Et mere fleksibelt og konkurrencepræget el-marked vil også stimulere udviklingen af ny teknologier. For eksempel er der et kæmpe potentiale for løsninger, der sikrer, at husholdningsmaskiner tænder, når prisen på strøm er lav. Det er til gavn for både miljøet og forbrugernes pengepung.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094