23948sdkhjf

Datacenter og varmeværk i tæt samarbejde i Sæby

Et nyt datacenter kan være på vej til nordjyske Sæby.

I hvert fald har Andelsselskabet Sæby Varmeværk søgt om en lokalplan, der gør det muligt at etablere et nyt datacenter som direkte nabo til byens varmeværk.

Pointen med den placering er, at der bliver nem adgang til at genbruge varmen.

Det oplyser Datacenterindustrien i en pressemeddelelse.

- Der bliver tæt integration mellem datacenter og varmeværket, hvor kølingen forbindes med varmeforsyningen, så begge sider af varmepumpen udnyttes optimalt. Varmeværket leverer dermed køling til datacentret, og datacentrets overskudsvarme leveres til varmeværket, skriver konsulenthuset COWI i sin ansøgning på vegne af Sæby Varmeværk.

Det nye datacenter er tiltænk en placering på et 46.400 kvm areal ved industrikvarteret i den sydlige udkant af Sæby. Herfra er der adgang til stabil strømforsyning fra Nordenergis eksisterende 60 kV net og fiberforbindelser under Kattegat.

Centret udbygges i etaper med forventeligt to datahaller med fire etager i op til 20 meters højde og varmepumper placeret i separate bygninger.

Internationale investorer

Sæby Varmeværk er i dialog med internationale investorer, der er interesserede i at opbygge et datacenter og indgå i samarbejdet, som vil bidrage til den grønne omstilling.

Udnyttelse af overskudsvarmen forventes at bidrage med 60.000 MWh årligt, svarende til tre gange mere end varmeværkets eksisterende solvarmeanlæg.

Solcelleanlægget leverer ifølge ansøgningen varme til 23 pct. af de 3.600 forbrugere i forsyningsområdet, så dermed kan datacentrets overskudsvarme rundt regnet levere varme til tre fjerdedele af det lokale forbrug.

- Projektet i Sæby er et godt eksempel på det store potentiale i overskudsvarme fra datacentre, siger direktør Henrik Hansen fra Datacenter Industrien.

Plan & Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune behandler ansøgningen 1. september, hvorefter forslaget til ny lokalplan sendes i offentlig høring frem til 1. oktober 2020.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093