23948sdkhjf

Anne Grete Holmsgaard er ny direktør for BioRefining Alliance

Anne Grete Holmsgaard skal som direktør for den nye brancheorganisation BioRefining Alliance være med til at sikre en mere begavet anvendelse af biomasse.
Det bliver forhenværende folketingsmedlem Anne Grete Holmsgaard, der skal sørge for, at det banebrydende samarbejde i BioRefining Alliance kommer til at udbygge Danmarks styrkeposition, når det gælder det globale biobaserede samfund.

Den tidligere klima- og energipolitiker tiltræder som direktør for BioRefining Alliance den 1. januar 2012.

Læs: Ny alliance styrker Danmarks position inden for grønne bioprodukter

Perspektiverne store
- Jeg glæder mig utroligt meget. Perspektiverne er store, og det er udfordringerne bestemt også. Vi skal dyrke vores jord på en måde, der på en og samme gang sikrer, at vi kan brødeføde en stærkt stigende verdensbefolkning og samtidig sikre biomasse til energi og fremtidens materialer.

- Det forudsætter, at vi udvikler nye teknologier i hele værdikæden, og at vi gør det bæredygtigt og med respekt for biodiversiteten. Danmark har et godt udgangspunkt med stærke virksomheder og forskningsmiljøer på disse områder.

- Hvis det lykkedes os at udvikle blot en del af de nødvendige løsninger, kan vi både give et stærkt bidrag til løsningens af verdens energi- og ressourceproblemer og gøre det til en god forretning for de virksomheder, der vælger at få foran i den grønne omstilling, siger Anne Grete Holmsgaard.

Den nye alliance
BioRefining Alliance er et nyt banebrydende samarbejde, der skal udbygge den danske førerposition inden for grønne bioprodukter og skabe arbejdspladser og grøn vækst.

Med bioteknologi er det muligt at omdanne samfundets restprodukter til de helt samme produkter, som vi får fra olie. Det er teknisk svært, men på verdensplan har Danmark allerede en førerposition inden for bioprodukter.

Alliancen etableres i første omgang af tre store virksomheder og en stor erhvervsorganisation på området – DONG Energy, Novozymes, Haldor Topsøe og Landbrug & Fødevarer, men intentionen er, at alliancen skal være langt bredere.

Mere begavet & bedre end i dag
- Det handler om at tage næste skridt, når vi skal fremstille og anvende biomasse. Vi skal gøre det endnu bedre, end vi gør i dag. Planter er jo små solenergifabrikker, som vi kan få meget mere ud af, end vi gør i dag, når vi brænder træ og anden biomasse af for at skaffe energi, lyder det fra den kommende direktør.

- Vi kommer sikkert til at brænde biomasse af i mange år endnu, men perspektivet er, at vi skal bevæge os fra afbrænding til en mere begavet måde at anvende biomasse på.

- Vi skal simpelthen løfte os fra lavteknologi til højteknologi, siger Anne Grete Holmsgaard.

Innovation med store perspektiver
- Inbicon i Kalundborg er et vigtigt første skridt i denne udvikling. Her har Danmark allerede en flot position med verdens største demonstrationsanlæg til produktion af 2G bioethanol lavet af halm, og danske bilister kører allerede i dag på dét brændstof.

Men samtidig får vi også andre produkter ud af processen i Kalundborg. Disse andre produkter kan blandt andet bruges til foder, der kan erstatte import af fx soja og på sigt som byggesten til fremtidens bio-materialer, der kan erstatte plastprodukter. Det er innovation med meget store perspektiver, fortæller Anne Grete Holmsgaard.

Baggrund
Anne Grete Holmsgaard har været medlem af Folketinget fra 2001 til 2011 og forud for det fra 1979 til 1987. Hun har været direktør for DTU fra 1995 til 2002.

Fra 2001 til 2006 var hun formand for Energimiljørådet og hun er pt. formand for Energifonden, der er en selvejende institution samt for Gate 21, der er et privat-offentligt partnerskab med fokus på energirenovering, ressourcer, strategisk energiplanlægning og trafikhåndtering i kommunerne.
Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141