23948sdkhjf

Hirtshals Havn vil udnytte overskudsvarme fra virksomheder

Som det næste trin i bestræbelserne på at blive bæredygtig vil Hirtshals Havn nu indsamle overskudsvarme fra havnens virksomheder, som skal sendes i fjernvarmenettet eller bruges til produktion.

Det skriver havnen i en nyhedsopdatering

Ifølge analyser udarbejdet af Hirtshals Havn og Hjørring Kommune er der betydelige potentialer i at udnytte den overskudsvarme, der stammer fra virksomhederne på og omkring havnen i Hirtshals, til opvarmning og produktion.

De indledende undersøgelser, der ifølge havnen blot dækker over nogle af virksomhederne på havneområdet, viser, at overskudsvarmen svarer til cirka halvdelen af det samlede fjernvarmebehov i Hirtshals.

- I dag udgør overskudsvarmen omkring 31,5 GWh om året, og vi har begrundede forventninger om, at mængden af overskudsvarme vil stige markant over den kommende årrække, siger havnens bestyrelsesformand Anker Laden-Andersen.

Ved at udnytte overskudsvarmen fra industrien kan det samlede energiforbrug reduceres, og så kan det desuden åbne op for nye forretningsmuligheder, forudser bestyrelsesformanden.

- Mængden af overskudsvarme betyder også, at det vil være ideelt for virksomheder med et betydeligt varmeforbrug at lokalisere sig i Hirtshals. Desuden vil varmepumpeteknologien kunne udnyttes til at udvide viften af muligheder yderligere. Udfoldelsen af mulighederne vil vise sig med tiden, siger Laden-Andersen.

Tankerne om en energisymbiose på og omkring Hirtshals Havn skal gøres til virkelighed i et tæt samarbejde mellem havnen, en række private virksomheder, Hirtshals Fjernvarme og Hjørring Kommune. Samtidig skal planerne spille sammen med Hjørring Kommunes kommende energiplan.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078