23948sdkhjf

Nu går planlægningen af Hesselø Havmøllepark i gang

Den 2. juli 2020 har Energinet modtaget pålæg om at igangsætte forundersøgelser vedrørende Hesselø Havvindmøllepark og etablering af nettilslutningspunkt på land.

I klimaaftalen for energi og industri mv. fra 22. juni 2020 blev det besluttet, at der i tillæg til de to energiøer i Nordsøen og ved Bornholm også skulle etableres en selvstændig havvindmøllepark.

Dette er den såkaldte ”park 2” fra energiaftale 2018.

Park 2 placeres ved Hesselø, og parken skal fremrykkes, så den står færdig ét år før tid, fra 2028 til 2027. Dermed er det ønsket, at Hesselø Havvindmøllepark er færdig samtidig med Thor Havvindmøllepark.

Det oplyser Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Fremrykket tidsplan
Tidsplanen for Hesselø Havvindmøllepark bliver dermed fremrykket, hvilket vil sige, at især forundersøgelserne skal gennemføres på kortere tid. Det kan lade sig gøre, fordi parken placeres i Kattegat, som er mindre udsat for hårdt vintervejr, end f.eks. Nordsøen er. Dermed kan forundersøgelsesskibene sejle også i vinterhalvåret, der normalt ikke benyttes til forundersøgelser.

Energistyrelsen vil allerede i august sende et udkast til forundersøgelsestilladelse til Energinet i høring hos de relevante myndigheder. Forundersøgelsestilladelsen vil give Energinet ret til at påbegynde indsamling af relevante oplysninger om forundersøgelsesområdet på havet inklusive kabelkorridorer til land, og herunder særligt oplysninger om miljøforhold. 

Hesselø Havvindmøllepark gøres klar til PtX
Hesselø Havvindmøllepark planlægges udbudt, så koncessionsvinders muligheder for at optimere både brugen af sitet og værdien af strømmen forbedres.

Det betyder bl.a., at spændet i opstillet kapacitet øges i forhold til Thor Havvindmøllepark, og at der tillades såkaldt overplanting på op til ekstra 200 MW.

Overplantning betyder, at koncessionsvinder tillades at opstille mere kapacitet end de 1.000 MW, der kan leveres til elnettet i nettilslutningspunktet. Overplantingen kan bl.a. medvirke til at optimere brugen af kablerne ind til land, og koncessionsvinder kan bruge den ekstra kapacitet til at sikre en mere kontinuerlig flow af strøm til nettet. Det er op til byder at vurdere, om dette vil være økonomisk attraktivt. 

Koncessionsvinder vil også kunne levere strømmen, herunder fra de ekstra vindmøller, ind i et Power-to-X-anlæg eller til et batteri i stedet for direkte ud på nettet. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.329