23948sdkhjf

Kritik af dansk vindmølleprojekt til en milliard i Afrika

Afrika-ekspert mener, at ulandsbistanden kunne bruges bedre, og Folkekirkens Nødhjælp frygter nedskæringer på anden vigtig hjælp.

Danmark pumper nu et trecifret millionbeløb fra ulandsbistanden ind i en ny vindmøllepark, der skal bygges syd for Etiopiens hovedstad Adis Ababa, skriver Jyllands-Posten.

I et samarbejde med en stribe private aktører skal der opføres 29 kæmpe vindmøller, der fra 2022 skal levere grøn strøm til tre millioner mennesker og samtidig nedbringe CO2-udslippet med 176.000 tons i det østafrikanske land.

Det oplyser udviklingsminister Rasmus Prehn, der mener, at Danmark med projektet viser en helt ny vej frem for grønne ulands-investeringer, der både gavner klodens klima og levevilkårene i fattige lande.

- Dette projekt gør en konkret forskel. Vi sørger ikke bare for grøn strøm til tre mio. afrikanere og bedre levevilkår. Vi gør også en indsats for klimaet og viser, at Danmark også kan nedbringe CO2-udslippet under fremmede himmelstrøg som i Etiopien, siger Rasmus Prehn.

Prisen for vindmølleparken i er 1 mia. kr. Heraf bidrager Danmark med en halv mia. kr. som en gave fra udviklingsbistanden, mens Danske Bank – med den danske stat i ryggen – låner den etiopiske regering resten af pengene på favorable vilkår.

Milliardinvesteringen i vindmøller imponerer ikke lektor Stig Jensen fra Center for Afrika Studier på Københavns Universitet. Millioner af mennesker sulter i Etiopien på grund af tørke udløst af klimaforandringer, og man kunne hjælpe befolkningen på bedre og andre måder, hvis man skal bruge en halv mia. kr., mener han.

- Det ville være mere oplagt at investere i såkaldte klimatilpasningsinitiativer, så man kunne brødføde befolkningen og hjælpe de allermest fattige. Der er ekstremt mange, der sulter i Etiopien, og naturgrundlaget er et af de mest nedslidte i Afrika. Man kan hjælpe flere ved at yde bistand til en bedre fødevareproduktionen og en bedre udnyttelse af jorden, siger Stig Jensen.

Han peger samtidig på, at Etiopien i for vejen har bygget en kæmpe dæmning ved Nilen, som snart er klar til at producere strøm.

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094