23948sdkhjf

Storsatsning på brint får Trefor til at opføre ny stor transformatorstation

I Fredericia er en række selskaber i gang med at bygge en grøn brint-fabrik.

Mere om projektet:

 HySynergy er et grønt projektsamarbejde mellem Everfuel, AS Dansk Shell, Ewii, Trefor, Aktive Energi Anlæg, TVIS og Energinet.

Projektet er første trin i en større udbygningsplan, hvor 20 MW-anlægget er fase 1, mens de efterfølgende faser kan skalere anlægget op imod 1 GW.

Første fase af projektet er støttet af Energistyrelsen med 48 millioner kroner og har et samlet investeringsbudget på over 150 millioner kroner.

HySynergy – som projektet hedder – kommer til at være Europas største grønne brintfabrik med en produktion på otte ton brint om dagen. Det svarer til brintforbruget i 16.000 brintbiler eller 500 brintbusser.

Fabrikken skal bygges ved Shells raffinaderi i Fredericia, og her er der allerede gang i planerne.

Områdets elforsyning, Trefor El-net, satser på at bygge en helt ny transformerstation med det formål at forsyne brintfabrikken med fleksibelt produceret grøn strøm, f.eks. fra danske vindmøller.

- Det er et stort projekt, og en fabrik af den kaliber kan aftage en utrolig mængde strøm. Det skal elnettet kunne udnytte, så derfor har vi besluttet at bygge en ekstra transformerstation til HySynergy-projektet, siger Per Sørensen, der er elforsyningschef i Trefor El-net.

Læs også: Isoplus indgår aftale med Tvis

Brintfabrikkens første fase er på 20 MW el, og det betyder, at Trefor El-net skal have de store værktøjer frem:

- Vi vil etablere en ny 60/10 kV-station til første fase af brintfabrikken. En station af den størrelse ville kunne forsyne op mod 20.000 almindelige husstande, siger Per Sørensen.

Grønne planer
Mens Trefor El-net får de sidste aftaler på plads omkring transformerstationen, er resten af projektholdet, der består af i alt syv virksomheder, ligeledes i gang med at implementere de grønne planer for fabrikken:

Der skal underskrives en formel samarbejdsaftale, og de sidste tilladelser og godkendelser skal falde på plads:

- Det går stærkt lige nu, men vi er der, hvor vi skal være, så vi forventer ganske snart at kunne komme til at bidrage til den grønne omstilling, siger Jacob Krogsgaard, der er direktør i Everfuel, der er ledende partner i projektet.

Helt konkret vil anlægget producere brint og varme ud fra vand og overskydende strøm fra vindmøller og på den måde fra dag et bidrage både til reduktionen af CO2, og til at overproduktionen af strøm fra vindmøller ikke går til spilde.

Opskalering
Det er planen, at fabrikken skal udvides fra de 8 tons brint til 40 tons dagligt inden for en kortere årrække.

- Det, der er fordelen ved brint er, at vi allerede ved, det virker, for det er en afprøvet teknologi, og det HySynergy-projektet gør her, er at opskalere kapaciteten, siger Jacob Krogsgaard, der er direktør i Everfuel, der er ledende partner i projektet.

Det konkrete byggeri af fabrikken forventes igangsat i løbet af sommeren 2021. 

Om partnerne bag projektet

Everfuel
Everfuel producerer grøn brint ud fra grøn strøm, distribuerer og tanker det på flåder at køretøjer i den tunge transport, såsom busser og lastbiler. Everfuel leverer også brint fra elektrolyseanlæg til diverse Power-to-X formål. Everfuel er ledende partner i HySynergy, hertil ejer og driftsansvarlig.

A/S Dansk Shell
Shell producerer ca. 35 procent af det danske forbrug af olie- og benzinprodukter. Udover dette så håndterer Shell den danske råolie fra Nordsøen og er desuden landets største leverandør af overskudsvarme til fjernvarme. Brint er en signifikant del af værdikæden hos A/S Dansk Shell.

EWII Koncernen
Den koldingensiske energikoncern bidrager med viden og rådgivning om intelligent og fleksibel anvendelse af de vedvarende energikilder, herunder også rådgivning om energioptimering i projektet. 

Trefor El-net
Anlægget vil komme til at forbruge store mængder fleksibelt produceret elektricitet. TREFOR El-net rådgiver om de eltekniske foranstaltninger, og bidrager blandt andet med viden om tarifstrukturer og optimal anvendelse af el-distributionsnettet.

Aktive Energi Anlæg
AEA planlægger, designer og udfører bl.a. bæredygtige og miljøvenlige energisystemer til kraftvarmeværker, industri og lignende. Som EPC-partner på HySynergy projektet faciliterer AEA netop denne centrale del af projektet, herunder teknisk sparring med projektets underleverandører.

TVIS
TVIS ejer og vedligeholder det store fjernvarme-transmissionssystem i trekantområdet og har under rette omstændigheder mulighed for at inkludere den grønne overskudsvarme fra brintproduktionen i fjernvarmesystemet, hvilket dækker både Vejle, Fredericia, Middelfart og Kolding.

Energinet
Energinet arbejder løbende med at understøtte den grønne omstilling. Fleksible PtX-anlæg, såsom HySynergy anlægget i Fredericia, er et centralt element i den videre omstilling af energisystemet. Det forventes, at HySynergy-projektet vil give særdeles vigtig viden og en praktisk indsigt i storskala PtX.

Kommenter på artiklen (3)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125