23948sdkhjf

Dansk Affaldsforening: Vi er dybt bekymrede

Regeringen har netop offentliggjort aftalen om en grøn affaldssektor. Overordnet set står den på mere genanvendelse, mindre afbrænding og lukning af forbrændingsværker.

Aftalen er blevet taget forholdsvist godt i mod af en lang række aktører på den danske affaldsscene - dog ikke hos Dansk Affaldsforening. 

- Vi er dybt bekymrede, siger Mads Jakobsen, formand for Dansk Affaldsforening, som første kommentar til den politiske aftale, der er indgået mellem regeringen og en række af Folketingets partier.

Han påpeger at aftalen om er problematisk, idet at kommunerne pålægges ansvar og opgaver, som de samtidig fratages redskaberne til at løfte. Derudover vurderer han at vejen til at undgå privatisering af affaldsenergianlæggene ser meget svær ud. 

Folketinget har trods advarsler og et manglende fagligt grundlag valgt at gennemføre en aftale med store risici for miljø, økonomi og klima, som vil trække spor mange år frem i tiden, mener Dansk Affaldsforening.

Svært at undgå privatisering af affaldsenergien
Aftalen udskyder i første omgang konkurrenceudsættelsen af affaldsenergisektoren. I stedet skal KL inden 1. januar 2021 præsentere en plan for, hvordan kapaciteten til energiudnyttelse af borgere og virksomheders restaffald skal nedbringes.

- Vi bliver nødt til at læse aftalen grundigt, men der er stadig store ubesvarede spørgsmål om, hvorvidt det overhovedet kan lade sig gøre. Kan anlæggene opretholde finansiering og drift som nu, og kan de reelt løse opgaven som kritisk, offentlig infrastruktur? Aftalens ’tilbud’ til kommunerne indeholder flere krav, end den privatiseringsløsning, regeringen først spillede ud med, og er fyldt med benspænd. At planen samtidig skal være på plads i løbet af 6 måneder, skal pege på de anlæg, der skal lukke og ikke holder enkeltkommuner skadesfrie, gør vejen frem meget svær. Der er stadig stor risiko for, at det ender med regeringens oprindelige liberaliseringsforslag, mener Mads Jakobsen.

Det faglige grundlag mangler
Undervejs i forhandlingerne er der kommet materiale frem, som indeholder både konkrete fejl og fejlslutninger og undervurdering af omkostninger, skriver Dansk Affaldsforening i pressemeddelelsen.

- Det virker som om, privatisering har været målet, fremfor midlet. Det skinner fortsat igennem i aftalen. Vi ser her en aftale, der er forhandlet på et historisk tyndt, fagligt grundlag, og hvor konsekvenserne kan blive vidtrækkende. Det er uforståeligt, at jeg bliver nødt til at gentage det her igen og igen: Vi ligger utroligt flot til i Europa, når man ser på behandlingen af husholdningsaffaldet. Det er uforståeligt, at man igen i dag står og siger, at vi i Danmark ikke har noget at være stolte af, siger Mads Jakobsen og tilføjer: 

- Aftalen anviser i øvrigt ikke vejen til, hvordan vi nedbringer affaldsmængderne eller til at sikre, at produkterne designes, så de rent faktisk kan genanvendes.

Dansk Affaldsforening vil nu nærstudere aftalen og analysere konsekvenserne.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172