23948sdkhjf

Leder: Skyggebarn

Denne leder bringes i magasinet Forsyning, der udkommer den 22. juni 2020

Da jeg sad og skulle tænke store tanker og skrive denne leder, fik jeg et opkald fra mine børns skole. Min yngste datter var kommet til skade og skulle til lægen. 

I et splitsekund var jeg på nippet til at overdrage tjansen til mormor og morfar på efterløn. Men ved nærmere eftertanke smed jeg alt og susede afsted. 

Pigebarnet ville have været i gode hænder, men hun er et skyggebarn, hvor den tidlige barndom til dels har været overskygget af storesøsters kræftsygdom. 

Men hun er også et barn, der her år efter har fået lov at løsrive sig fra skyggen og flytte ud i solen – hvor mavepine, skrammer og en splint i fingeren nærmest får lige så stor opmærksom, som tidligere nævnte kræftsygdom gjorde. 

Det fik mig til at tænke på energi- og forsyningssektoren, der i mange år har levet en skyggetilværelse, som skyggesektor. 

Hvor størstedelen af danskerne ikke har interesseret sig for, hvad der blev skovlet i ovnene på varmeværkerne og ingen spekulerede over, hvad der producerede den strøm, der med 99,9 procents sikkerhed, altid kommer ud af stikkontakten. 

En skygge-sektor, der altid har måtte vige for andre og større ting. Under finanskrisen i slutningen af nullerne var det ikke lige den grønne omstilling, der prægede Danmarksbilledet. 

Men siden er der sket en hel del.

Efterhånden som Danmark er kommet på fode igen – indtil corona ramte tidligere på året – så har energi- og forsyningssektoren fået lov at komme ud i solen.

Også i forbrugernes bevidsthed. 

Der bliver købt grøn strøm hos elselskaberne, sat solceller på taget og set skævt til dem, der vander have i brændende hede somre og ikke går op i hverken varme- eller elforbrug. 

Det smitter af og stiller krav. Heldigvis har sektoren, trods tilværelsen i forbruger-skyggen, hittet på og omstillet til en ny og grønnere verden - i solen. 

Som vi kan nyde gavn af nu - Lad os håbe det fortsætter. 

Med ønsket om god læselyst

Maria Berg Badstue Pedersen 
Ansv. redaktør

PS. Begge børn har det godt

Artiklen er en del af temaet Magasinet Forsyning.

Kommenter på artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094