23948sdkhjf

Overvågning og tålmodighed skaber gode resultater for biogasanlæg

Hos Blåhøj Energiselskab kører biogasanlægget for fuld tryk. Opskriften på succes er lige dele overvågning, tålmodighed og perfektionisme.
Selskabet Blåhøj Energiselskab har til formål at levere miljøvenlig produceret varme til varmeforbrugerne i Blåhøj samt at producere el, som sælges til elnettet. Energiproduktionen er baseret på biogas - en industri, der ellers er noget trængt for øjeblikket.

Hos Blåhøj Energiselskab har man dog succes med sit forehavende - men det kræver en del perfektionisme, fingerspitzgefühl og erkendelsen af, at biomassen har sit eget liv, lyder det fra driftsleder Flemming Kristensen.

Biomassen har sit eget liv
Biomassen i rådnetanken har sit eget liv, forstået på den måde, at det er en levende organisme, som skal fodres i ganske bestemte mængder, for at gasproduktionen kan udvikles med henblik på at opnå de bedste produktionsresultater.

- Der er mange faktorer, som påvirker produktionen af biogas, siger driftsleder Flemming Kristensen, Blåhøj Energiselskab.

- Nogle gange kan jeg sidde i en halv time til tre kvarter og holde øje med skærmen på computeren og trække statistikker ud, som fortæller, hvad der sker i rådnetanken. Det betyder, at jeg f.eks. må drosle lidt ned for tilførslen af industriaffald eller gylle, for at stabilisere udviklingen i biomassen, så gasproduktionen ikke hæmmes.

Man skal være lidt af en perfektionist
Biogasproduktion er utrolig følsomt og kræver derfor at alt udstyr skal fungere perfekt. Hvis f.eks. en temperaturføler er defekt og derfor ikke måler korrekt og temperaturen falder med blot en grad, vil processen bliver dårligere.

- Så det er utrolig vigtigt at alt er i orden og at man hele tiden holde øje og justerer i hele procesforløbet, siger driftslederen og understreger:

- Hvis der går et eller andet i stykker, selv tilsyneladende ubetydelige ting, skal man ikke vente med at udbedre det, da selv de mindste ændringer har stor indflydelse på hele produktionsforløbet.

Konstant overvågning af rådnetanken
Da Blåhøj Energiselskab kun modtager kvæggylle, er kvælstoindholdet betydelig højere end svinegylle. Dette påvirker selvfølgelig den frie ammoniakkoncentration i rådnetanken. Hvis kvælstofindeholdet er for højt, kan det hæmme gasproduktionen. Hidtil har selskabet kunnet håndtere dette uden nævneværdige problemer, idet man konstant holder øje med udviklingen i rådnetanken.

- Men det gik desværre helt galt i min sommerferie, hvilket medførte at processen stort set gik i stå, og vi måtte derfor starte op fra bunden igen, hvilket tager omrking 2-3 måneder, før det igen kører stabilt, siger Flemming Kristensen og uddyber:

Det optimale for Blåhøj Energiselskab ville selvfølgelig være, at landmændene selv tilsætter Active NS i stalden. Dette ville betyde, at kvælstoffet bliver bundet allerede i første fase. Herved får landmændene også et højere kvælstofindhold i gyllen p.g.a. mindre fordampning, og dermed også have en større gødningsværdi til rådighed.

- For os ville det give nogle fordele allerede, når vi modtager rågyllen, da den jo vil være betydelig mere homogen, samt lugte mindre, siger han og slutter:

- Men da det ikke forholder sig sådan, har vi valgt selv at dosere Active NS i fortanken, og jeg er da meget spændt på at se, hvordan det fremover vil have indfydelse på især biomassen samt kvælstoffets indflydelse på gasudviklingen i rådnetanken.

Produktionsfakta
Biomasse: 100-110 m3 pr. dag
Gasudbytte: 6.400-6.500 m3 pr. dag
Elsalg fra gasmotor: 6.500 MWh (ca. 5 mill. kr.)
Varmeproduktion gasmotor: 8.200 MWh
Salg af varme til by: 3.850 MWh (1,7 mill. kr.)
Køb af flis: 720 ton

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082