23948sdkhjf

Dansk biogas-drøm kan briste

Politikerne har store visioner for dansk biogas, men den industri, der skal levere varen, er presset til det yderste.
Danske politikere har i årevis haft en drøm om biogas som dansk industris nye guldæg, der skal forvandle millioner af kubikmeter husdyrgødning til miljøvenlig biogas.

Men drømmen er ved at briste, for trods gode intentioner og politiske visioner, så er det i virkeligheden en voldsomt klemt branche, hvor konkurserne truer, skriver Jyllandsposten.

For lav afregningspris
Problemet er ikke alene, at der ikke længere bygges nye biogasanlæg. Problemet er snarere, at de fleste biogasanlæg er under voldsomt økonomisk pres. Og det til trods for en afregningspris på 78 øre pr. kilowatt-time.

Prisen er langt over markedsprisen, men langt under den pris, det kræves, for at få et biogasanlæg til at løbe rundt.

- Politikerne har i årevis talt om, at afregningsprisen på biogassen skulle hæves, så vi kunne få flere nye anlæg. Der er bare intet sket, og flere af de eksisterende anlæg er nu lukningstruet, siger Aksel Buchholt, formand i Foreningen af Danske Biogasanlæg til Jyllandsposten.

Konkurs, nødhjælp - med ryggen mod muren
For blot et par uger siden gik Green Farm Energy konkurs, mens Guldborgsund Kommune i sidste uge måtte yde første hjælp til Nysted Biogas. Og de er ikke ene om at være trængte.

På Mors har Morsø Bioenergi store underskud på driften og egenkapitalen er væk.

- Vores økonomi er dårlig. Meget dårlig. Produktionen af gas er lavere end ventet. Vi har haft alvorlige tekniske problemer, som har medført store ekstraregninger for reparationer. Samtidig er vores bank (Fjordbank Mors, red.) krakket, så vores renteudgifter stiger med 1 mio. kr. fra næste år, fortæller bestyrelsesformand Anders Bovbjerg, der håber, at politikerne snart kommer med en afregningspris biogasanlæggene kan leve af.

- Indtil da kæmper man videre med ryggen mod muren, siger han.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) ønsker ikke at kommentere den aktuelle økonomiske krise i branchen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094