23948sdkhjf

Solparkudvikler om anlæg på Ærø: Det er endt med at være en lidt rodet proces

I den seneste tid har det været en del debat om etableringen af et 30 hektar stort solcelleanlæg ved Rise på Ærø.

Solcelleanlægget skal løse nogle grundvandsudfordringer – men pludselig er solparkudvikleren Better Energy, der blandt andet står bag projektet, løbet ind i en række udfordringer.

Det hele er heller ikke blevet bedre af, at der er skabt usikkerhed om, hvorvidt forskellige organisationer og fonde, såsom ÆrøFonden og Sol over Ærø, stadig deltager i projektet.  

- Jeg er forvirret på et højre plan, siger Anders Nielsen, vicedirektør hos Better Energy og tilføjer: 

- Der er forskellige sammenslutninger som gerne vil have medejerskab og det kan jeg godt forstå. Det er bare endt med at være en lidt rodet proces. Jeg faktisk ikke, hvor de står, og om de er med. I første omgang var de med for at samle public opinion.

Han understreger, at projektet ved Rise ikke står og falder med organisationernes deltagelse.

- Vi har faktisk ikke brug for dem. Det, der kan blive et problem, er, hvis vi ender i strid modvind hos befolkningen, siger Anders Nielsen.

På kommercielle vilkår
Et af problemerne er. at naboerne til solcelleanlægget gerne vil kompenseres økonomisk for at lægge jord og naboskab til, men det er bare ikke sådan lige til. 

- Det er et forholdsvist lille anlæg og dyrt at opføre. Vi skal blandt bekoste transport til elnettet. Det der er væsentligt at forstå, at vi skal producere strøm på kommercielle vilkår. Vi har ikke en fastprisaftale. Så vi har i projektet ikke råd til at lave store opkøb og værditabserstatninger, siger han.

Samtidig nævner han lokale interessekonflikter, hvor sommerhusejere, lodsejere og Ærø-boere krydser klinger. 

God forståelse
Better Energy har ingen planer om at skab mere røre på Ærø en højest nødvendigt. 

- Vi vil lave det her i god forståelse med lokalbefolkningen. Vi skal ikke lave et solcelleanlæg, hvis hele øen rejser sig imod det, siger han. 

Han understreger, at Better Energy normalt undersøger om et projekt kan gennemføres i nogenlunde ro og orden, men at projektet på Ærø har været lidt bagvendt. 

- Vi blev inviteret til at komme herover og finde en løsning på grundsvandsproblemerne. Vi kom ikke af os selv. Vi har gennemført kompensation og vi skal finde en løsning med dem, som bor tæt på. Men som sagt er vi nede i en størrelse anlæg, hvor det er begrænset hvor meget vi kan kompensere folk, siger Anders Nielsen.

Forpligtelse følger
For Better Energy og Anders Nielsen følger der visse forpligtelser med, når der skal etableres solparker. Hensynet til borgerne og naturen.

- Det, vi arbejder med generelt, er en helt anden størrelse af anlæg - på over 100 hektar. Det er selvfølgelig nemt, hvis der ikke er naboer, man skal forholde sig til, men i Danmark kommer man tæt på borgerne. Man kan ikke bare opføre et anlæg op og sige: Det må I leve med, siger Anders Nielsen.

Udover hensynet til borgerne vægtes hensynet til miljøet og naturen altså også højt. 

-  Vi har en forpligtelse med at sikre, at solcelleparkerne tilfører kvalitet til området. Det skal være noget, der er fint og dejligt at bo op af, siger Anders Nielsen.

Han nævner blandt rekreative områder og vandrestier som muligheder, der skal gøre solcelleparker mere attraktive at have i baghaven. 

Går videre med eget anlæg
Alle gode intentioner til trods er der midt i projektudviklingen altså opstået en del misforståelser og diskussioner. Samtidig har ÆrøFonden og Sol over Ærø bedt Better Energy kigge på endnu et solprojekt på 100 hektar.

I det projekt vil de eje, mens Better Energy kun skal stå for opførelsen.

Det kan dog blive lidt af en udfordring siger Anders Nielsen.

- Der er en enorm teknisk kompleksitet i at etablere et solcelleanlæg. Der er også en finansiel udfordring, som er svær at løfte, hvis man ikke er et energiselskab. Jeg tror ikke på, de kan løfte det økonomisk, siger han.

Uagtet polemik og svære finansielle udfordringer - og et nyt større projekt på bedding - så arbejder Better Energy videre med de 30 hektar sol. 

- Nu vil vi gerne gøre det her. Ærø har en grøn profil og den skal vi bakke op om.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079