23948sdkhjf

GEV tester air condition på fjernvarmevand

I disse uger er forsyningsselskabet GEV i Grindsted i gang med at indkøre en utraditionel aircondition.

Man konverterer 60 grader varmt fjernvarmevand til 13-18 grader i et danskproduceret kølesystem og leder dernæst det afkølede fjernvarmevand ind i to mødelokaler i kontorhuset, hvor kulden bliver ventileret rundt ved hjælp af to ventilatorer.

Projektet løber frem til det  efteråret 2020 og indgår som et demonstrationsprojekt i smart energy- og smart city-projektet, Cities, der er forankret på DTU Compute i Kongens Lyngby.

GEV, leverandøren af anlægget Energy Cool i Fredericia og DTU forventer, at projektet kan flytte strømforbrug til balancering af fremtidens energisystem, spare energi til afkøling, udnytte overskuddet af fjernvarme om sommeren, ligesom man ikke bruger miljøskadeligt kølemiddel.

I første omgang går man efter køling i mødelokalerne denne sommer, dernæst regner man med at udvide det til køling af hele kontorbygningen herunder serverrummet.

Behovet for ventilation skabte ideen
Idéen er opstået, fordi GEV skulle have installeret ventilation i virksomhedens kontorbygning. Det ville kræve en investering på to millioner kroner at installere et ventilationssystem. Derudover ville elregningen også være dyr.

- Derfor begyndte vi at se på billigere alternativer med helt andre og mere ‘grønne’ briller på. Ved at tænke nøje igennem og samarbejde med de rigtige mennesker, har vi fundet ud af, at vi kan bruge afkølet fjernvarmevand til at nedkøle varme rum med, siger Leif Jørgensen, drifts- og projektleder hos GEV.

Med denne løsning vil strømforbruget være lavt, og GEV kan bruge noget vand, som virksomheden allerede har. Fra begyndelsen kører projektet som nævnt i mindre skala. Absorptionskøleren er installeret i GEVs central-varmeanlæg og afkøler vandet og fører det videre til ventilations-aggregaterne i de to mødelokaler, der blev tilsluttet strømnettet 1. april.

- Hele fidusen ved dette er, at vi på sigt forventer at være i stand til at afkøle vores kontorbygning med ganske få køleenheder, som koster næsten intet. Vi forventer også, at vi selv i fremtiden vil være i stand til at producere den lille mængde strøm, som systemet kræver – ved hjælp af solceller. Men det vil være det næste trin. Lige nu skal vi have systemet til at køre i de to mødelokaler, dernæst serverrummet og derefter sandsynligvis hele kontorbygningen, siger Leif Jørgensen.

Han nævner også det rent æstetiske. Radiatorer ser hurtigt lidt grimme ud. Her er køleenheden i hvert rum på størrelse med en radiator, men glat på ydersiden. Endelig er der også energi i afkøling. Selvom det er kold luft, kan det bruges til fjernvarme, for eksempel med en varmepumpe. Det vil dog kræve nogle investeringer.

- Du kan nemt udskifte et antal radiatorer i vores kontorhus og derefter få dem til at producere varme om vinteren og kulde om sommeren, så de samme varmerør leverer varmt vand i opvarmningssæsonen og koldt vand i sommersæsonen. En sådan løsning vil også være interessant, og det er noget af det, som vi ser som perspektivet ved samarbejdet med DTU og Energy Cool gennem Cities, siger Leif Jørgensen.

Efterspørgslen vil stige på miljøvenlig aircondition
Energy Cool har foretaget en ombygning af deres normale systemer for grøn aircondition, hvor forsyningskilden er strøm til nu fjernvarme. Firmaet er meget spændt på projektet, fortæller direktør Henrik Thorsen:

- I vores kølesystemer, arbejder vi med lagringsteknologier, så vi kan minimere strømforbruget og forskyde dette henover døgnet, når strømmen er produceret grønt eller for at opnå driftsoptimering. Dette projekt åbner helt nye muligheder for at øge vores lagringsteknologi og udnytte grønt produceret energi, samt øge fleksibiliteten, som derved kan bidrage til den grønne omstilling.

-  Projektet har samtidigt meget store perspektiver, da kølingen bruger en væsentlig del af vores producerede energi. Markedet for køling er voldsomt stigende grundet den globale opvarmning samt øget dataforbrug, som kræver udbygning af de tekniske installationer, siger Henrik Thorsen.

På DTU Compute tror man, at denne type aircondition kunne være meget interessant, især for fjernvarmeselskaber om sommeren, hvor efterspørgslen efter fjernvarme er lav.

– Hvis dette projekt bliver en succes, ville fjernvarmeselskaber måske kunne få en businesscase ud af det. Umiddelbart er løsningen især velegnet til fabrikker, store butikker med kølebehov og serverrum, siger Dominik Franjo Dominkovic, postdoc ved DTU Compute og demoprojektleder hos Cities.

Faktaboks om anlægget hos GEV

  • GEV er et selvstændigt og lokalt forankret multiforsyningsselskab, der forsyner sine andelshavere med el, vand, varme og bredbånd. Selskabet leverer fjernvarme til 3500 husstande. Kontorhuset udgør 1267 m2 fordelt over tre etager.
  • GEV har installeret en absorptionskøler (absorptions chiller) på 2,5 kW i varmecentralen. Den nedkøler fjernvarmevandet fra 60 grader til 13-18 grader og fører det gennem en ventil ind i en ventilator i hvert mødelokale, hvor kulden bliver ventileret rundt i luften.
  • DTU har installeret sensorer hos GEV til at samle data omkring temperaturen i mødelokalerne, fjernvarmevandet i bygningen og energiforbruget. Dataene bliver leveret i real tid via en cloud-baseret løsning hos Energy Cool.
  • Ved at få data i realtid kan anlægget anvendes til fleksibel og intelligent køling. Frem til udgangen af september vil DTU overvåge og styre klimaanlægget ved hjælp af en matematisk model, der er koblet op på efterspørgslen og prisen på energi og fjernvarme på energimarkedet. På den måde kan man lukke ned for køleproduktionen og øge den på andre tidspunkter baseret på prisen på elektricitet og varme.
  • Ligesom andre CITIES-løsninger er det tanken at den endelige løsning opskaleres til at blive brugt i flere andre sammenhænge hos Danmarks nye digitale hub for smarte energisystemer, Center Danmark.
  • Med placeringen ved Kolding er Center Danmark placeret i umiddelbar nærhed af centrale nationale aktører på energiområdet, såsom Energinet, Ørsted, EWII, TREFOR samt Dansk Fjernvarme. Denne beliggenhed skal være med til at sikre, at Center Danmark bliver knudepunktet i det nye Energy Silicon Valley i Trekantområdet mellem Vejle, Fredericia og Kolding. Center Danmark har en tæt tilknytning til alle fire tekniske universiteter i Danmark, samt en række nøglespillere for en smart grøn omstilling.  
Hold dig opdateret med Energy Supply DK

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (1)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Vindvirksomheder sparede tid og penge med 3D-print

Ren brint skal skubbe EU mod klimamål

Flere renseanlæg skal lukke i Vejle Kommune

Energifolkemøde er udsat til næste år

Styrelse giver grønt lys til afslutning af Nord Stream

Energistyrelsen giver selskab bag russisk gasledning til Tyskland lov til at anvende fartøjer med ankre

1

Thy-Mors Energi vil bruge en milliard

Nyhedsbrev

12.616 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Direktør: Nyt biogasanlæg skal være færdigt inden 2023

Online Avis Arkiv
1

Hemmelig rapport placerer vindmøllepark i vigtigt fugleområde

Better Energy og Nykredit i nyt realkredit-samarbejde

Energinet trækker gasledning under Lillebælt

Nye energiprojekter på vej

Kampen mellem underleverandører er i gang

Kamstrup vil lægge flere ordrer tæt på Danmark. Det kan give muligheder for danske underleverandører.

VisBlues batterianlæg havde premiere i golfklub

1

Ganger med 3,5: Greentech-virksomhed får debut på pyrolyseanlæg i storskala

Energy Supply udkommer også i sommerferien

Slut, prut, finale: Energinet har lagt sidste hånd på 400 kV-linjen til Tyskland

Forskere betegner energiøer uden statsstøtte som ønsketænkning

Politikerne vil opføre to energiøer helt uden statsstøtte, men det er urealistisk, mener forskere.

Brand i solceller på taget af skole

Mindst fem virksomheder kan behandle københavnsk bioaffald

En stribe danske virksomheder melder sig klar til at modtage og behandle bioaffald fra Københavns Kommune. Kommunerne må begynde se ud over egen næsetip, siger DI.

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Redaktøren anbefaler: Energiaktiviteter for hele familien

Nu går planlægningen af Hesselø Havmøllepark i gang

Solar dropper oliefyr og gaskedler

Tvis poster 228 millioner i nye anlæg

2

Kritik af dansk vindmølleprojekt til en milliard i Afrika

Ny vidensbank om biogas ser dagens lys

Kinesisk ordre til Vestas

Endnu en tysk ordre til Vestas

Vandselskaber vil samarbejde om grundvandsbeskyttelse

Vestas-møller til japansk jordskælvs-region

Vestas fortsætter ordre-opturen i Vietnam

Tysk ordre til Vestas

Nye energiprojekter på vej

Vestas vinder stor repowering-ordre

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Ny vietnamesisk ordre til Vestas

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Commissioning i byggeriet

Apollo Klimaanlæg uden udedel - SPAR 20%

Blikkenslager / Tekniske isolatør søges

Gode ideer bliver til succesfulde produkter

DFD's helt egen shop er nu live

Robot fjerner triviel flaskehals i corona test

Hvornår skal du kassere dit rundsling?

Vi har åbent som normalt - hele sommeren! -Fyns Kran Udstyr

Plast i vores blå natur – men er det et problem?

Mobil sikkerhed på byggepladser

Vinkøleanlæg uden udedel - stabil kølig temperatur

Jan Schindler valgt som Board Member til FTTH Council Europe

Hvor opbevarer du din data fra intelligente bygninger?

Vidste du, at du kan spare plads ved at stable beholdere?

Manuelle taljer fra TOHO hos Carl Stahl A/S

Condair A/S ønsker god sommer – vi holder åbent

Brugte kranløsninger købes og sælges af stålspecialisten

Kursus: Anvendelse af regenerat i praksis

Ny kran, ude eller inde? Vi er klar - Fyns Kran Udstyr A/S

DRDN redundans modul

HUSK disse datoer - før du går på ferie!

Undgå at gå i stå og hold hovedet koldt

PCSCHEMATIC ønsker god sommer og supporten sidder klar.

Prysmian tildelt kabelkontrakt til SuedLink i Tyskland

Releaseplan for Wave 2 af Dynamics 365 og Power Platformen

Send til en kollega

0.156