23948sdkhjf

Energistyrelsen godkender 50 MW havvandsvarmepumpe, el- og fliskedler

Sammen med Esbjerg og Varde kommuner har forsyningsselskabet Din Forsyning nu endelig fået formelt lov til at etablere et grønt og bæredygtigt alternativt til det kulfyrede kraftvarmeværk, der pt leverer halvdelen af varmen til 100.000 borgere.

Energistyrelsen har netop godkendt planerne om en fleksibel varmeproduktion, der in-deholder Danmarks største havvandsvarmepumpe, elkedler og fliskedler.

Godkendelsen kommer samtidig med at Din Forsyning har fået en dispensation fra kraftvarmekravet. 

Fra boring til vandhane
Din Forsynings løsning er første skridt mod en helt grøn fjernvarme. Tanken er, at der skal være forskellige teknologier til produktionen af fjernvarme, alt efter hvad der er grønnest.

- Hvis el kommer fra vindmøller, kan fjernvarmen produceres af el, mens vi skal kunne trække på overskudsvarme fra virksomheder, når det er muligt. Det stiller krav til vores produktionsplanlægning, men til gengæld får vi også en robust og bæredygtig løsning, som borgerne i Esbjerg, Varde og Fanø kan være sikre på ikke skader klimaet, fortæller Christian Udby Olesen, der er administrerende direktør i Din Forsyning.

- Vi skal blive endnu bedre til at se på vores forbrug i vandproduktionen, spildevands-rensningen og affaldshåndteringen. Målet er, at vi ikke anvender fossile råstoffer, men erstatter det med grøn energi i hele vores værdikæde; lige fra boring til vandhane, fra toilettet til åen og fra vores kommende varmeproduktion på Esbjerg Havn til kundens radiator, fortæller Christian Udby Olesen.

50 MW havvind og 30 MW elkedel
Din Forsyning har tidligere analyseret på forhold vedrørenre miljø, teknik og samfundsøkonomi sammen med rådgivervirksomhederne Rambøll og Added Values.

Her kom man frem med en løsning bestående af 50 MW havvands-varmepumpeanlæg, 60 MW fliskedelanlæg og 30 MW elkedel som spids- og reservelast og i mindre grad overskudsvarme fra industrien.

Det er altså den løsning som Energistyrelsen nu har nikket ja og dispensationen fra kraftvarmekravet baner vej for. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078