23948sdkhjf

Nordjyske varmeværker kobles sammen

I september 2018 indviede Sindal Varmeforsyning sit nye biomassefyrede kraftvarmeværk. Siden har det kørt upåklageligt. 

Alene i år er 99,5 procent af varmen produceret på anlægget, og der har i 2020 hverken været nedbrud eller driftsnedsættelse. 

Driftsleder hos Sindal Varmeforsyning Jesper Skrubbeltrang fortæller, at den forsyningssikkerhed og grønne fjernvarme nu måske kan komme de 556 forbrugere hos det naturgasfyrede Bindslev Fjernvarme til gode. 

- Vi har lige sendt et forprojekt i udbud, hvor vi vil undersøge mulighederne for at etablere en transmissionsledning mellem de to værker, fortæller Jesper Skrubbeltrang. 

Listefabrikken er også med
I Sindal produceres varmen overvejende på biomasse blandt andet i form af have-park-affald. På papiret er Bindselv Fjernvarme naturgasfyret – men ret beset kommer næsten al varmen – det vil sige 85-90 procent - fra IC Listefabrikken i Bindslev. 

- Vi har overkapacitet fra april til oktober, og der vil vi gerne kunne sende varmen til Bindslev. I Bindslev vil de gerne have et ben mere at stå på, fortæller Jesper Skrubbeltrang. 

Med projektet vil Sindal Varmforsyning altså kunne komme af med den overskydende varme, mens Bindslev Fjernvarme fremover vil få halvdelen af sin varme fra listefabrikken og halvdelen fra Sindal. 

Jesper Skrubbeltrang forventer at kunne lægge ledningen mellem de to nordjyske byer i 2021.

Elena bidrager
Projektet, som er i regi af det nordjyske projekt Indheat, indeholder to opgaver. Den ene er anlægget af den seks kilometer lange transmissionsledning mellem Sindal Varmeforsyning på Baggevognsvej i Sindal  og Bindslev Fjernvarme på skolegade i Bindslev.

- Yderligere skal vi undersøge muligheden for at lægge fjernvarme ud i industrikvarteret i den nordlige del af Sindal, da det jo er på vejen til Bindslev, fortæller Jesper Skrubbeltrang. 

Sindal Varmeforsyning skal betale for at lægge varme ud i industrikvarteret, der huser cirka 55 målerpunkter, mens Bindslev Fjernvarme skal betale for transmissionsledning og pumpestation. 

Hele projektet kommer forventeligt til at koste de to selskaber 20 millioner kroner i alt.

Og det er her Indheat og Elena kommer ind i billedet. 

Parterne kan nemlig få støtte fra Den Europæiske Investeringsbanks pulje Elena til rådgiverdelen af projektet.

- Det er en stor hjælp. Det er jo kun til gavn for vores forbrugere. Vi tager imod al den hjælp vi kan få, siger Jesper Skrubbeltrang. 

Naturgassen på vej ud
Det var Hanne Skovby hos House of Energy, der for et par år siden fik hentet 20 millioner kroner fra Elena til Nordjylland. Pengene, der var øremærket økonomisk støtte til teknisk rådgivning i forbindelse med anlæg og teknologier, der kan fortrænge naturgas, er allerede i spil.

Hos Saltum Fjernvarme og Sdr. Herreds Kraftvarmeværker er arbejdet med at etablere en eldreven luft-til-vand varmepumpe i fuld gang. Hos Sæby Varmeværk, Frederikshavn Forsyning og Aars Fjernvarme er der sat gang i større ledningsrenoveringsprojekter. Aalborg Forsyning får teknisk assistance til projektering i forbindelse med fjernkølingen til Nyt Aalborg Universitetshospital, mens man hos Brønderslev Forsyning er endt med masterplan over ledningsnettet.

Nu kan Sindal Varmeforsyning og Bindslev Fjernvarme altså melde sig ind i klubben.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094