23948sdkhjf

Flere melder sig klar til at løse Københavns spildevandsproblem i Øresund

Fra Hofor lyder det, at det ”desværre ikke er muligt at opmagasinere spildevandet” – men det er slet ikke nødvendigt. Det skal bare renses først, lyder det fra firma.

Problemet med urenset spildevand i Øresund er måske slet ikke så stort, som forsyningsselskabet Hofor har gjort det til.

Sådan lyder det tirsdag fra Jørgen Løgstrup, der er stifter af og direktør i det danske firma Transform, der har specialiseret sig i at levere naturlige løsninger på spildevandsproblemer i hele verden.

Det skriver TV 2 Lorry.

Indtil nu har det lydt fra Hofor og Københavns Teknik- og Miljøforvaltning, at udledningen af 209.000 kubikmeter urenset spildevand i Øresund over fem dage er den eneste mulige løsning, når det skal undersøges, om der kan bygges på Svanemølleholm i Nordhavn, hvor Lynetteledningen løber.

I det gigantiske kloakrør løber store mængder spildevand fra kommunerne København, Frederiksberg og Gentofte – og det er det spildevand, som skal udledes i Øresund, når ledningen stoppes.

Transform har en løsning
Men ifølge Jørgen Løgstrup, der er direktør i virksomheden Transform, som opererer netop med spildevandsproblematikker i 35 lande verden over, er det faktisk muligt at rense de store mængder spildevand for både fosfor, kvælstof og andre skadelige stoffer, før det pumpes ud i Øresund – også selvom det ikke kan komme til Renseanlæg Lynetten, der normalt håndterer spildevandet.

- Hvis de 290.000 kubikmeter spildevand kommer i en forholdsvis jævn strøm, kan vi lave en for-rensning i et kontaktfilteranlæg, som består af to filtre, som tilbageholder al forurening før udledning, siger direktøren af Transform til TV 2 Lorry.

Teknisk kræver løsningen et fordelingssystem og et styresystem på stedet, men det er langt fra umuligt, lyder det fra direktøren. Firmaets estimat er, at de skal bruge omkring to måneder på at have anlægget klart, hvorefter det kan håndtere spildevandsmængderne, før det rensede vand havner i Øresund.

Samtidig mener han, at det vil kunne gøres for en overskuelig pris – og endda en billigere pris end den, det normalt koster at få renset spildevandet i København.

- Mit bud er, at det koster omkring 25 og 35 kroner per kubikmeter spildevand, der kommer til rensningsanlægget. Jeg ved ikke konkret, hvilken pris vi vil ende på. Men det vil i hvert fald ikke være over 25 kroner per kubikmeter. Også selvom der er nogle ekstra omkostninger ved at etablere anlægget, siger Jørgen Løgstrup.

Han undrer sig over, at Hofor tilsyneladende ikke mener, at der findes andre løsninger end at udlede det urensede spildevand.

Ifølge ham er der mindst fire-fem firmaer i Danmark, som er kvalificerede til at håndtere store mængder spildevand på kort tid og dermed klare opgaven.

- Det her er jo ikke det eneste tilfælde, hvor man har brug for at få renset en masse spildevand, som man ikke selv kan håndtere. Der er mange virksomheder, som har uheld, hvor man skal lave en nødforanstaltning, siger Jørgen Løgstrup.

Mandag kunne TV 2 Lorry fortælle om firmaet RGS Nordic, der har specialiseret sig i at håndtere enorme mængder spildevand ad vandvejen.

Firmaet havde selv kontaktet teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL) , til at indgå dialog om mulige løsninger på problemet med udledningen af urenset spildevand i Øresund.

Siden TV 2 Lorry tog sagen op torsdag i sidste uge, har Hofor efter ønske fra Københavns Kommune udskudt undersøgelserne af Lynetteledningen – og dermed udledningen af spildevand, der allerede skulle være i gang nu – til efteråret.

Sagen har samtidig fået stor politisk opmærksomhed, og teknik- og miljøborgmesteren er blevet kaldt i samråd af flere partier i Københavns Borgerrepræsentation.

Samtidig har TV 2 Lorry gennem en aktindsigt afsløret, at København gennem de seneste fem år har udledt mere end 35 milliarder liter urenset spildevand i Øresund.

Det har fået Radikale Venstre og Dansk Folkeparti til at kalde miljøminister, Lea Wermelin (S), i samråd om sagen, og både Dansk Folkeparti og Enhedslisten forlanger nu et lovindgreb, som skal kortlægge og forhindre udledningen af spildevand i havet for fremtiden.

Samtidig bliver der også reageret på den anden side af sundet, hvor svenskere har startet en underskriftindsamling for at få stoppet udledningen af spildevand i Øresund. Indtil videre har flere end 10.000 svenskere skrevet under.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.236