23948sdkhjf

Fjernvarme Fyn er færdig med kullene tre år før tid

Fjernvarme Fyn stopper i 2022 med at bruge kul i varmeproduktionen

Det skriver energiselskabet i en pressemeddelelse. 

Oprindeligt havde kullene en udløbsdato, der hed 2025, men med en nye plan for grøn omstilling kan selskabet altså barberer tre år af. 

- Vi har en ambition om at gøre Odense CO2-neutral, og når vi nu skovler kullene væk, sparer vi klimaet for hundredtusindvis ton CO2. Det er et væsentligt skridt lokalt og kan tydeligt aflæses i det nationale CO2-regnskab, som bliver reduceret med knap en procents udledning. Det viser, at Odense vil gå forrest i kampen for et bedre klima, siger Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense Kommune.

Tilfredse gartnere
Fjernvarme Fyns plan fremrykker udfasning af kul fra 2025 til 2022 og sparer derved klimaet for i alt cirka 900.000 ton CO2, som ellers ville være udledt de tre år. Den årlige reduktion svarer til, at 200.000 benzin- og dieselbiler i den danske bilpark med ét slag udskiftes med elbiler.

Det har været afgørende for Odenses borgmester og de øvrige parter at sikre gode vilkår for virksomheder og arbejdspladser på Fyn. Som et element i planen er der indgået en aftale med Gartnernes Fjernvarmeselskaber om konkurrencedygtig varmeforsyning for de fynske gartnere, som aftager cirka 16 procent af Fjernvarme Fyns varme.

- Vi har haft en god dialog med Fjernvarme Fyn og bakker fuldt ud op om den grønne omstilling, som også vil være et aktiv for gartnerierhvervet. Som proceskunde er varmeprisen dog afgørende, og det glæder os derfor, at varmeprisen fortsat vil være konkurrencedygtig, siger Mikael Petersen, direktør for Gartnernes Fjernvarmeselskaber. 

Varmepumper, elkedler og damvarme
Siden 2018 har kul udgjort cirka en tredjedel af varmeforsyningen hos Fjernvarme Fyn, mens to tredjedele er kommet fra forbrænding af affald, halm og træflis. De kommende år vil nye løsninger udgøre en stigende andel, for eksempel varmepumper, elkedler og Danmarks største damvarmelager.

- Vi tager et vigtigt skridt i dag mod et CO2-neutralt Odense i 2030, og samtidig sikrer vi de 5000 arbejdspladser i gartnerierne. Fjernvarme Fyns løsning sikrer en god balance mellem kendt og ny teknologi og muliggør en yderligere indfasning af CO2-neutrale teknologier i takt med, at de modnes, siger Christoffer Lilleholt, næstformand i Fjernvarme Fyn, som suppleres af administrerende direktør Jan Strømvig:

- Vi anvender den førende klimavenlige teknologi i den grønne omstilling og udnytter ressourcer, som ellers ville gå til spilde. Samtidig kan vi stadig tilbyde erhvervslivet og husstande varmepriser, der er blandt Danmarks laveste. Det betyder samlet set, at vi har fundet nogle gode og robuste løsninger på udfasningen af kullene.

Udfasningen af kul i 2022 sker med en investering på omtrent 875 millioner kroner ud af en samlet investering på knap to milliarder kroner.

Den grønne plan har politisk opbakning i Odense Kommunes Økonomiudvalg, som behandler sagen den 3. juni. Odense Kommune ejer cirka 97 procent af Fjernvarme Fyn, mens Nordfyns Kommune ejer cirka 3 procent.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.252