23948sdkhjf

Norsk energiselskab køber dansk energianlæg: Affaldstræ skal lune i Kongsvinger

Det norske energiselskab Eidsiva Bioenergi har netop bestilt et 8 MW energianlæg, der skal udvikles og etableres af Verdo.

Anlægget udmærker sig ved at fyre med affaldstræ fra byggesektoren.

I Norge er det nemlig en forholdsvis stor opgave at bortskaffe materialer efter nedbrydning af bygninger og det nedrevne træ ender oftest som affald.

Der har derfor i de senere år været fokus på at genanvende affaldstræet, hvorfor der er blevet udviklet en ny type energianlæg, som fyrer med affaldstræ og en del energiselskaber er allerede begyndt at opføre den type anlæg.

Kræver særlig teknologi
Eidsiva Bioenergi er et af de selskaber, der har valft at investere i et energianlæg, der skal fyre med affaldstræ. I Kongsvinger skal der fyres med træflis fra nedrevne bygninger, såkaldt RT-flis.

- Træflisen indeholder blandt andet malerester og rester fra installationer, og netop derfor er anlægget dimensioneret til at kunne håndtere udledninger og slagger, som opstår i forbrændingsprocessen. Det kræver særlig teknologi, som tager højde for udledninger og ikke brændbart restaffald, siger Henrik Bøgh Nielsen, divisionsdirektør med ansvar for energianlæg i Verdo.

Store krav til den tekniske løsning
Eidsiva har indhentet særlig tilladelse til at bygge og efterfølgende specificeret, at anlægget modsvarer de skærpede krav til at bygge i nærheden af boligområder. Det stiller store krav til den tekniske løsning.

- Der er skærpede regler med hensyn til støj og emissioner fra et energianlæg, som opføres i nærheden af beboelsesområder. Energianlægget er designet efter de nyeste teknologier til ovn- og ristedesign, så det modsvarer kravene. Blandt andet bliver udledningsrøgen ekstra godt renset, inden den lukkes ud, ligesom der er indbygget støjreducerende teknologier, siger Bo Johansen, Sales Director i Verdo.

Energianlægget har en effekt på 8 MW og skal supplere den nuværende varmeforsyning i Kongsvinger. Udviklingen af anlægget er foregået i tæt samarbejde mellem Eidsiva og Verdo.

Projektet er sat i gang i foråret, og det forventes at være færdigt til den kommende fyringssæson i efteråret. Centralen bliver delvist ubemandet. Der er teknisk personale i almindelige åbningstider, mens anlægget vil være fjernovervåget om aftenen og i weekenderne.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141