23948sdkhjf

Dansk Fjernvarme: Vi kan levere næsten halvdelen af klimamålet

I 2030 er det målet, at landets knap 400 fjernvarmeselskaber er omstillet til 100 pct. bæredygtig energi. Hvis vi samtidig får omstillet de 500.000 boliger, der fortsat bruger fossil energi til opvarmning og realiserer potentialet for at levere varme til industrien, kan fjernvarmesektoren levere hele 44 pct. af Folketingets mål om 70 pct. reduktion i 2030. Sådan lyder det i et nyt udspil fra en samlet fjernvarmesektor.

- Fjernvarmesektoren er isoleret set den sektor, der kan levere det største bidrag til indfrielsen af Folketingets klimamålsætning inden 2030. Vi kan i alt levere 44 pct. af den nødvendige CO2-reduktion, hvis selskaberne får mulighed for det. Viljen og evnerne er der, siger Kim Mortensen i en pressemeddelelse.

Overskudsvarme skal udnyttes
I sit nye udspil giver Dansk Fjernvarme sit bud på, hvad der skal til for, at sektoren kan levere de mange reduktioner. Fremtidens varme skal især komme fra flere varmepumper, overskudsvarme, solvarme og geotermi suppleret med bæredygtig biomasse, lyder det fra branchen.

- Det er kun med et veludviklet fjernvarmenet, at vi kan udnytte overskudsvarmen fra industrien og datacentre, at vi kan realisere potentialet i geotermi, og at vi kan udnytte det kæmpe lager for den fluktuerende energi fra vind og sol, der er nødvendig, siger Kim Mortensen.

Moderne rammer er påkrævet
Helt afgørende er det, at både myndigheder og politikere sikrer nogle moderne rammer for sektoren, mener direktøren.

- Vi både kan og skal levere. Men det betyder også, at selskaberne ikke skal påføres en spændetrøje i form af indtægtsrammeregulering og benchmarking. Jeg vil godt advare imod, at myndighederne forfalder til at kopiere en forældet regulering fra andre sektorer, der på overfladen minder om fjernvarmen, siger Kim Mortensen.

- Det vil betyde, at man fuldstændigt ignorerer, hvordan fjernvarmen fungerer. Vores sektor er karakteriseret ved et udpræget demokratisk ejerskab, særegen produktion, mange separate net og mange forskellige varmekilder for at nævne nogle eksempler. Begynder man at regulere fjernvarme uden hensyn til, hvordan branchen fungerer, får vi ikke grøn fjernvarme i 2030 – og så når vi ikke vores klimamål, siger Kim Mortensen.

Fakta: Sådan vil fjernvarmesektoren skabe grøn omstilling           

Fjernvarmeselskaberne kan ifølge deres egen rapport bidrage med næsten 45 pct. af de CO2-reduktioner, der skal gennemføres frem mod 2030.

Det sker dels ved at omstille fjernvarmeproduktionen til grøn energi. Når kraftvarmeværkerne er omstillet, vil det samtidig betyde, at store dele af elproduktionen er omstillet, da elproduktionen kommer fra kraftvarmeværkerne.

Derudover er fjernvarmeselskaberne i gang med oprette selskaber, der kan bistå med at hjælpe de cirka 500.000 boliger, der i dag har olie eller gas i deres opvarmning. Det har Dansk Fjernvarme tidligere offentliggjort strategi for.

Endelig er fjernvarmeselskaberne i gang med at bistå industrien med at omstille deres opvarmning og dele af procesvarmen, hvilket yderligere bidrager til at indfri de samlede klimamål.

Læs udspillet, Grøn Varme til hele Danmark i 2030 (pdf)

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079