23948sdkhjf

Nu kan kritiske medarbejdere blive testet for COVID-19

Myndighederne har nu fået en procedure på plads, der betyder at medarbejdere som varetager kritiske funktioner på eksempelvis varmeværker nu kan blive testet for COVID-19.

Der er nu kommet styr på regler og metode for, at kritiske medarbejdere på eksempelvis varmeværker nu kan blive testet for, om de er ramt af Coronavirussen.

Hvis et fjernvarmeselskab har medarbejdere, som har behov for at blive testet, skal fjernvarmeselskabet kontakte Energistyrelsens beredskabsafdeling for at rekvirere en arbejdsgivererklæring.

Man kan kun få testet medarbejdere, der oplever Covid-19 symptomer.

Det skriver Dansk Fjernvarme på sin hjemmeside

Konkret vurdering med to kriterier
Det er den enkelte arbejdsgivers opgave at foretage den konkrete vurdering af, hvorvidt den pågældende medarbejder er nødvendig for at opretholde varetagelsen af en samfundskritisk funktion.

Konkret skal arbejdsgiveren vurdere, om ét af nedenstående to kriterier er opfyldt:

  • Personen er én af meget få medarbejdere, der kan varetage funktionen, og der er derfor behov for tidlig raskmelding med henblik på umiddelbar tilbagevenden til arbejde ved negativ test. I vurderingen inddrages behovet for den aktuelle bemanding i forhold til den aktuelle funktion.
  • Medarbejderen kan ikke erstattes af en anden medarbejder, f.eks. grundet ekspertviden og lang oplæringstid.

Den nye mulighed for at benytte en arbejdsgivererklæring er skabt til de situationer, hvor der kan være et behov for at teste personer, der ikke arbejder i sundhedssektoren, men som varetager kritiske nøglefunktioner andre steder.

Vigtige informationer om testmuligheden
Den nye erklæring kan benyttes, når hurtig afklaring af Covid-19 kan medføre umiddelbart tilbagevenden til arbejdsfunktion, som er nødvendig for at kunne opretholde afgørende samfundskritiske funktioner.

Erklæringen anvendes i forbindelse med indstilling af en medarbejder i en kritisk jobfunktion med lette symptomer på Covid-19 til videre klinisk vurdering og eventuel test. Indikationen for test for Covid-19 vil altid skulle baseres på en lægelig vurdering.
Erklæringen giver ikke en ret til at få foretaget en test, idet muligheden for test vil afhænge af kapaciteten i sundhedssektoren.

Erklæringen udleveres til arbejdsgiveren af Energistyrelsen, der er ansvarlig for den givne samfundskritiske funktion. Erklæringen kan kun udleveres efter konkret anmodning fra arbejdsgiveren i forhold til en konkret medarbejder og erklæringen kan kun bruges én gang.

Det er en grundlæggende betingelse for at kunne udstede erklæringen, at den pågældende medarbejder har en nøglerolle og samtidig udviser lette til moderate sygdomssymptomer foreneligt med COVID-19, der skal være tale om en nøglefunktion i den samfundskritiske infrastruktur.

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt medarbejderen varetager en samfundskritisk funktion, så skal arbejdsgiveren kontakte Energistyrelsen.

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113