23948sdkhjf

Aalborg Portland klar til at producere på slam

Cementfabrikken Aalborg Portland vil fremover fremstille cement ved hjælp af slam fra 225.000 nordjyder. Virksomheden indgår aftale med Aalborg Forsyning Kloak.
Indtil i dag er aalborgensernes efterladenskaber blevet sendt med tankvogne til Tyskland, men en sløjfet afgift og en ny aftale mellem Aalborg Portland og Aalborg Forsyning Kloak sender fremover slammet den langt kortere vej til Aalborg Portlands produktionsfaciliteter. Her skal slammet bruges som biobrændsel ved produktionen af cement.

Det skriver Nordjyske.

Dobbelt gevinst for miljøet
Aalborg Portland skriver med aftalen under på, at man fra nytår vil aftage 3500 tons slam om året fra renseanlæggene i Aalborg.

Med aftalen er der tale om dobbelt gevinst for miljøet. Ikke alene erstatter man kul og råstoffer ved cementproduktionen men man reducerer også transportvejen fra 800 til 8 km.

- Det slam, vi hidtil har sendt til Tyskland, svarer til næsten en tankvogn hveranden dag. Så der er en stor CO2-besparelse alene på transporten, der reduceres med 100.000 km om året. Derudover er tørret slam i sig selv CO2-neutral, og det har samme brændværdi som halm og træ. Det er derfor, det er så velegnet som biobrændsel, siger Bjarne Nielsen, direktør for Aalborg Forsyning Kloak til avisen.

Sløjfet afgift muliggør bortskaffelse
Aalborg Portland har tidligere aftaget slam fra renseanlæggene i Aalborg men en afgift har betydet, at det var langt dyrere at bortskaffe slam herhjemme end i Tyskland.

Nu har Folketinget fjernet afgiften og Aalborg Portland har genvundet opgaven med at bortskaffe slammet efter et EU-udbud.

Bruger rub og stub
For Aalborg Portland er der ligeledes gevinster ved aftalen.

- Foruden at erstatte kul vil slammet også reducere brugen af andre råvarer som flyveaske og ammoniakvand, siger Kjeld Pedersen, direktør for Aalborg Portland.

Selv asken fra det afbrændte slam anvendes i produktionen af cementen, så når Aalborg Portland er færdig, vil der ikke være et gram slam tilbage
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094