23948sdkhjf

Gemidan bygger nyt: Pulp fra Ølstykke bliver til biogas på Fyn

Fra midten af 2020 skal borgerne i affalds- og energiselskabet Argos ni ejerkommuner, Greve, Holbæk, Kalundborg, Køge, Lejre, Odsherred, Roskilde, Solrød og Stevns, sortere deres madaffald.

Det skal efterfølgende omdannes til pulp og siden hen biogas.

Argo har i et par år undersøgt forskellige muligheder for den proces. Efter en udbudsrunde sidste år, blev det virksomheden Gemidan A/S, der vandt opgaven. 

- Med den nye løsning bidrager vi dels til den nationale klimamålsætning på 70 procent CO2-reduktion i 2030 og dels til at opnå målene i den nationale strategi- og ressourceplan, der sigter efter en genanvendelsesprocent på 50 procent af husholdningsaffaldet i 2022. Samtidig er løsningen et godt eksempel på offentlig-privat samarbejde, hvor vi som offentlig virksomhed stiller krav til miljø, kvalitet og pris, og en privat virksomhed udfører opgaven til gavn for begge parter og for samfundet som helhed, siger bestyrelsesformand i Argo, Niels Hörup.

Bygger nyt
Det husstandssorterede madaffald indsamles hos borgerne, hvorefter det omlastes hos Argo i Roskilde. Derefter køres det til forbehandling i Ølstykke, hvor Gemidan skal bygge et helt nyt forbehandlingsanlæg til opgaven.

Efter forbehandlingen og omdannelsen til pulp i Ølstykke, sendes massen videre til bioforgasning på Nature Energys biogasanlæg ved Odense.

Borgerne i de ni kommuner forventes samlet at kunne udsortere ca. 20.000 ton madaffald om året, hvilket giver biogas i en mængde, så en gas-drevet lastbil rundt regnet ville kunne køre ca. 1.500 gange Roskilde-Rom t/r, igen svarende til en CO2-besparelse på mindst 2.200 ton årligt.

Det samlede energiforbrug til transport af madaffald fra omlastning i Roskilde til forbehandlingsanlægget, videre til biogasanlægget og ud til landmændene, hvor det afgassede madaffald anvendes til jordforbedring, er beregnet til maksimum 7,6 procent af energiindholdet i den producerede biogas, skriver Argo i en meddelelse på sin hjemmeside.  

Gemidan skal løfte opgaven fra 1. januar 2021

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11