23948sdkhjf

Maskinmesterens snap-shots: Nordjyllandsværkets skjulte skat gemmes for verden i 56 år

Datoen er 19. marts 1964.

- I trappe-nedgangen til Vendsysselværkets kælder klargør murermesteren sten og mørtel.

- Elsams bestyrelsesformand Willy Sørensen siger nogle bevingede ord fra talerstolen. En gravalvorlig bestyrelse lytter med.

- Blikkenslagermester Nøddelund fra Nørresundby lukker en cylinder med lodning.

- Willy Sørensen iklædt hvid hjelm lægger cylinderen ind hulmuren og den første sten. Borgmester Robert Christiansen lægger den anden sten. Direktør for Vendsysselværket Wilfred Hanning lægger den tredie sten.

Det hele er i sort/hvid og fanget gennem linsen på et Zeiss Ikon Kamera af maskinmester på Vendsysselværket i 33 år Jørgen Aarlo Jensen.

Kameraet har været hans forældres og er fra tiden før 2. verdenskrig. Kameraet findes ikke længere, men det gør billederne, Jørgen Aarlo Jensen tog med det.

Og dem har han fundet frem efter, at han læste om den skjulte skat, Aalborg Forsyning havde fundet i kælderetagen i kedelbygningen på Nordjyllandsværket: 

- En cylinder indeholdende et grundstensdokument og en lille læderpung med gangbare mønter anno 1964.

Anede ikke noget
For Aalborg Forsyning kom det som lidt af en overraskelse, da en pensioneret medarbejder i forbindelse med et arrangement på Nordjyllandsværket, gjorde opmærksom på cylinderen og grundstendokumentets eksistens. 

Her havde man nemlig ingen anelse om, hvad der, den hedengangne forårsdag, var blevet gemt i murens indre. 

Projektleder hos forsyningsselskabet Hans Teilberg Jensen blev sendt på skattejagt og kunne efter ganske kort tid gå Willy Sørensen, Robert Christiansen og Wilfred Hanning i bedene - dog med omvendt fortegn.

Murværket blev brudt ned, og cylinderen så dagens lys for første gang i 56 år. 

Bestyrelsens værk
Jørgen Aarlo Jensen fortæller, at det var den daværende bestyrelses idé at mure cylinder med dokument og mønter inde i bygningens murværk.

Grundstensdokumentet har haft til formål at dokumentere, hvilke virksomheder og personer, der stod bag byggeprojektet dengang i 1964.

- Dokumentet og mønten i cylinderen har sådan rent symbolsk skulle beskytte bygningen. Det er en tradition, men har nok også noget med overtro at gøre, oplyser Jørgen Aarlo Jensen.

Overtro eller ej. Cylinderen er ikke længere placeret i murværket - og Aalborg Forsyning kan fortsætte med nedrivningen af værket.

Af grundstensdokumentet på Nordjyllandsværket fremgår det:

- Torsdag den 19. marts 1964 nedlagdes grundstenen til Vendsysselværket. Værket opføres af interessentskabet Nordjyllands Elektricitetsforsyning, NEFO, med det formål at forsyne Vendsyssel og Han Herred med elektricitet.

Det fremgår ligeldes at Interessenterne i NEFO er Nørresundby Højspændingsselskab,         Hjørring Højspændingsværk,  Brønderslev Højspændingsselskab, Frederikshavns Kommune og Skagen Kommune.

 Bestyrelsen består af borgmester Robert Christiansen (formand),                                        proprietær Knud L. Knudsen (næstformand), skatterådsformand Bernhard Grinsted,                  borgmester Harald Jensen, maskinpasser Christian M. Jensen.

Selskabets Direktør er civilingeniør Wilfred Hanning.

Tilbage da stod de Vendelboer, og de ville ikke fly



Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093