23948sdkhjf

Fjernkøling i Aalborg Øst: Aalborg Forsyning klar med nye udbud

I sommeren 2019 blev der taget første spadestik til det 125 millioner kroner dyre fjernkøleanlæg, der med kulde fra Aalborg Portlands kridtsø skal forsyne Aalborgs nye supersygehus med køl.

Det er første fjernkøleprojekt i regi af Aalborg Forsyning og et kompliceret projekt, som selskabet derfor har valgt at bryde ned i etaper, som kører parallelt i flere spor.

Arbejdet skrider fremad anført af Aalborg Forsynings projektleder Michael Sandager, der sammen med resten af sit team, holder snor i de forskellige dele af projektet.

De skal sikre, at der på bredden af Aalborg Portlands kridtsø opføres en søvekslerstation med tilhørende pumper; at der på Nyt Aalborg Universitetshospital (NAU) opføres en kølecentral og etableres et distributionsnet. Og at de to dele kobles sammen via en 3,6 kilometer lang transmissionsledning.

Kølingen skal på NAU anvendes til patientstuer, personale- og kliniske faciliteter samt hospital udstyr og erstatte normale eldrevne køleanlæg.

Mangler to stikledninger
Første etape af de fire begyndte Aalborg Forsyning allerede på, da man tog første spadestik i august. Distributionsnettet på 3,2 kilometer, der i to spor skal transportere det kolde vand rundt på hospitalsgrunden.

Årsagen til at der er anlagt to rørsystemer er at det ene skal fungere som back-up, hvis det andet ryger.

- Køl kan betyde forskellen på liv og død. Derfor kører vi med redundans. Det betyder vi har back-up for de kritiske komponenter, så vi altid kan levere køl, siger Michael Sandager.

Det er Logstor, der har leveret rørene, Designsmeden har svejset dem sammen og Aabybro Entreprenørforretning har stået for gravearbejdet. Og der kan snart meldes færdigt arbejde.

- Vi er næsten færdige med distributionsledningerne internt på NAU-grund. Det eneste, der mangler er to stikledninger, der skal føres ind på sygehuset der, hvor skurbyen ligger nu. Den bliver fjernet til august, hvor det bliver lavet færdigt, siger Michael Sandager.

Førerløs bus udløser 16 meter ledning
Mellem kridtsøen og NAU ligger anden etape: Etableringen af den 3,6 kilometer lange transmissionsledning, der skal fragte det kolde vand frem og tilbage mellem sø og hospitalsby.

Her er Aalborg Forsyning gået i gang og så alligevel ikke.

- Vi har anlagt 4x16 meter, men resten er ikke sendt i udbud endnu, siger Michael Sandager og uddyber:

- Vi blev nødt til at anlægge ledninger på en strækning ved Astrupstien, da det er her den førerløse bus, der testes i Aalborg Øst, kører. Hvis vi skulle have lavet strækningen senere sammen med den resterende del, måtte vi lave styret underboring og det er for dyr en løsning for sådan en lille strækning, siger Michael Sandager.

Derfor har Logstor, Designsmeden og Aabybro Entreprenørforretning ført an af Rambøll allerede været på spil her, mens resten af opgaven netop nu er på vej i udbud.

Det vil sige 3,6 kilometer transmissionsledning i to spor tværs igennem Aalborg Øst.

- Vi har egentligt haft det i EU-udbud med prækvalifikation udsendt i december , men vi har måttet udspecificere projektbeskrivelsen og sender det derfor ud i et nyt udbud , siger Michael Sandager.

Han forventer at kunne indgå kontrakt på en samlet pakke med entreprenør og smed i april. Logstor er dog allerede gået i gang med at producere rørene.

Søveksler og kølecentral
De to sidste etaper af projektet er etableringen af søvekslerstationen på bredden af kridtsøen og kølecentralen på NAU.

På begge dele har Aalborg Forsyning allieret sig med Cowi som projekterende rådgiver. Projekteringen af begge dele er i gang. Dog er arbejdet med Kølecentralen lidt længere fremme end arbejdet med søvekslerstationen.

Projektet er netop nu i myndighedsbehandling, og når den del er klar, sendes opgaven i udbud.

Udbuddene deles op i fagentrepriser og Michael Sandager forventer, at udbuddene vil falde fra marts til juli, hvor de første kommer til at vedrøre bygningen, mens udbud om anlæg, materiel og installationer følger som perler på en snor.

7,3 MW køl og 2,0 MW varme
Det samlede projekt skal, når det står færdigt, kunne levere 7,3 MW køl til NAU og 2,0 MW varme til det aalborgensiske fjernvarmenet.

Hele molevitten skal stå klar i juni 2021 og det kommer det også til – trods kompleksiteten i projektet.

Michael Sandager fortæller at både tidsplan og budget overholdes til punkt og prikke.

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109