23948sdkhjf

European Energy afviser: Apple er ikke involveret i Tjele-projektet

European Energys vindmølleprojekt i Nr. Vinge i Tjele syd for Viborg er rendt ind i det, der meget vel kan kaldes konspirationsteorier.

Og det endda til trods for at både Apple og selskabet selv afviser, at der skulle være noget om snakken.

Beskyldningen, blandt andet anført af formanden for byrådets klima- og miljøudvalg Stine Damborg Hust, går på, at European Energys vindmølleprojekt i Nr. Vinge opføres i samarbejde med Apple, og at netop den konstallation bruges som løftestang til at få projektet godkendt hos kommunen.

European Energys kommunikationschef Joachim Steenstrup afviser sammenhængen.

- European Energy har en aftale med Apple om at levere en mængde grøn strøm fra to energianlæg i Jylland. Vindmølle-projektet i Vinge er ikke en del af den aftale. Det har Apple også bekræftet for næsten halvandet år siden, siger Joachim Steenstrup.

Så på spørgsmålet om at Apple er involveret og det bruges til at presse projektet gennem den politiske mølle, svarer Joachim Steenstrup:

- Apple er som sagt ikke involveret og derfor kan vi ikke kommenterer yderligere på sagen.

Årsagen til fejlkoblingen udspringer af, at det sidste år kom frem, at European Energy skal opføre en vindmøllepark og et 42 megawatt stort solcelleanlæg til forsyning af Apples datacenter i Viborg.

De to parker skal ligge et sted i Jylland, men det sted er altså ikke i Nr. Vinge, understreger Joachim Steenstrup, der afviser at fortælle yderligere om de to Apple-projekters placering.

Tajga-sædgåsen og møllerne
Udover beskyldningerne om at bruge Apple som løftestang, så kan problematikken om Tajga-sædgåsen, der holder til i området, også få betydning for projektet.

- Diskussionen er centreret omkring møllernes placering i forhold til de trækruter gæssene bruger mellem Tjele Langsø og de marker, hvor de fouragerer, forklarer Joachim Steenstrup, der også forklarer, hvorfor det er særligt vigtigt for Dansk Ornitologisk Forening at passe på Tajga-sædgåsen i lige netop det område.

- Der er tajga-sædgåse mange steder i Danmark og andre lande, men lige netop her holder en særlig bestand af gåsen til. Det er en isoleret bestand og man må heller ikke jage den her. Det er en beskyttet fugl.

I følge Viborg Stifts Folkeblad har Dansk Ornitologisk Forening bebudet, at den vil klage til EU-kommissionen over en eventuel tilladelse til Tjele-vindmøllerne.

Projektet skrider frem
Til trods for konspirationsteorier skrider projektet i Nr. Vinge lige så stille fremad. 

Det skal behandles i byrådet den 18. marts, European Energy har indgået aftaler med de berørte lodsejere, og når lokalplanen foreligger er det bare om at gå i gang – næsten da.

- Lige nu afventer vi byrådsmødet i marts. Hvis det er positivt, skal vi naturligvis søge om en byggetilladelse og bestille al hardwaren, så vi stikker ikke skovlen i jorden endnu, siger Joachim Steenstrup.

Nr. Vinge projektet er på otte møller med en forventet samlet kapacitet på cirka 32 MW og kan være sat i drift i 2021.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125