23948sdkhjf

Overskudsvarme og sektorkobling – Vigtige spillere for Danmarks klimamål

Dette indlæg er skrevet af projektchef hos Clean, Michael Sørensen.

De stedbundne potentialer og sektorintegration mellem energiteknologier er et af værktøjerne for at nå Danmarks målsætning om 70 procent CO2 neutralitet i 2030. Samtidigt kan dette potentiale blive et væksteventyr for danske virksomheder.

Overskudsvarme, spildvarme, nærvarme, microgrid, genbrug af varme, stedbundne potentialer, kært barn mange navne. Men med en ambition om at nå 70 procent CO2 neutralitet inden 2030, er den effektive udnyttelse af den energi, der i dag frikøles eller på anden måde bortskaffes, en unik mulighed for at vise omverdenen, hvad vi er så gode til i Danmark. Ikke blot som demonstration, men for at sætte en tyk streg under, at vi har virksomhederne og teknologierne klar til at løse udfordringen (og hvis ikke, skal den udvikles, hvilket vi ligeledes har gode værktøjer til).

2030 målet er ambitiøst, og for at det kan realiseres, kræver det en massiv indsats med en kombination af løsninger til både omstilling af elproduktion, en kraftig elektrificering i varme- og køleforsyning, udnyttelse af uudnyttede potentialer, udvidelse af vedvarende energi og en lang højere grad af digitalisering.

Der findes, selvsagt, ikke kun én løsning, men en kombination af løsninger bl.a. inden for udnyttelsen af overskudsvarme og det fornyede fokus på Power to X (PtX), hvor sektorkobling mellem energiteknologier og -infrastruktur nøje skal overvejes. PtX vil stå højt på dagsordenen, da dette kan/vil være nøglen til nogle af vores fremadrettede udfordringer, bl.a. i omstillingen af transportsektoren, både til lands, til vands og endda i luften. Det er bestemt også en løsning på udnyttelsen af al den gode vind-, sol- og hydroenergi, i det danske net, som skal omsætte PtX processerne. En anden, men ikke ubetydelig detalje i PtX teknologien, er den potentielt store mængde overskudsvarme produktionen genererer. Dette sætter et krav til, at PtX installationerne bedst placeres i nærhed af allerede eksisterende infrastruktur, som kan distribuere energien bedst muligt, eller udnytte den i samspil med andre industrier i symbiosesamarbejder.

Pointen med dette indlæg er, at vi står overfor en revolution af eksisterende og nye teknologier, som skal tænkes sammen. Sektorkobling, PtX, Carbon Capture & Utilisation, overskudsvarme, fjernvarme, fjernkøl, energilagring, energikonvertering, energieffektivitet, er alle buzzwords for at opnå 2030 målsætningen og ikke mindst, vitale for eksport af dansk energiteknologi, i dag og i fremtiden. Derfor skal der skabes det bedste grundlag for at disse teknologier kan udvikles og sammentænkes.

Behovet for koblingen af teknologier og at netop vi, i Danmark, bliver markedsførende i dette, har sjældent været større.

I Clean Energi kan vi mærke, at virksomhederne, videninstitutionerne og energisektoren sidder på kanten af stolen, klar til at sætte i gang. Nu skal vi sikre, at resten af værdikæden følger trop.

For at ovenstående skal lykkes, skal der være en fælles forståelse for, at det er teknologi og viden vores virksomheder skal leve af. Således bliver udviklingen af energieffektive teknologier, energioptimering og sidst men ikke mindst, udnyttelse af overskudsvarmen fra eksempelvis industrielle processer, alle vigtige for at opnå 2030 målsætningen. Det arbejder Clean Energi for at skabe på en politisk- og teknologineutral platform

(Forsidefoto: Shutterstock)

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.535