23948sdkhjf

Trefor Vand erstatter pesticid-ramt vandværk med nyt til 100 millioner kroner

Siden 2017 har Trefor Vands vandværk Staurbyskov Vandværk i det nordlige Middelfart været taget ud af drift efter fund af pesticider.

Vandforsyningen overgik dengang til Trefor Vands andre vandværker, hvor otte af ti er placeret i den jyske muld. 

Men det ser nu ud til at få ende.

Trefor Vand er nemlig gået i gang med at undersøge mulighederne for et nyt vandværk, der skal erstatte det pesticidramte i Middelfart.

Rent faktisk et anlæg til en rundt regnet 100 millioner kroner.

- Indtil nu har vi hentet vand fra lokationer, der ligger lidt længere væk, herunder i Jylland. Det kan man godt, men vi ser gerne, at hovedparten af vandet i Middelfart er fynsk, og det bliver det med et nyt vandværk. Samtidig forventer vi, at logistikken bliver nemmere med et vandværk centralt i forsyningsnettet, siger vandforsyningschef i Trefor Vand, Lars Skjerning.

Har fundet en plads
Planerne om et nyt vandværk er dog stadig på et meget tidligt stadie. Ikke desto mindre har Trefor Vand allerede udpeget en mulig placering.

- Vi har lokaliseret en ny kildeplads i et område ved Brenderup en 12-15 kilometer fra Middelfart. Vi har lavet tre boringer, og det har vist sig, at der er tilstrækkeligt med vand af tilstrækkelig god kvalitet, siger Lars Skjerning.

Det er næsten også det eneste konkrete, der endnu kan siges om det nye vandværk. For når det kommer til sammensætning af teknologier har Trefor Vand endnu ikke tænkt nogle specifikke tanker.

- Vi skal ud og kigge hos vores kollager. Det er jo godt gang i byggeriet af vandværker. Og heldigvis har vi et godt samarbejde i branchen og viser gerne frem. Vi har ikke set et vandværk, vi vil lave en tro kopi af, men vi vil tage det bedste fra og bruge det, siger Lars Skjerning.

Den største udfordring
Med et stort set blankt stykke papir ligger der mange timers arbejde foran Lars Skjerning, hvis drømmen om et nyt vandværk skal blive til noget.

Projektet er da også forbundet med et par udfordringer. 

- At bygge et vandværk er ikke en udfordring. Det at finde en passende lokalitet er heller ikke, siger Lars Skjerning og uddyber:

- Den største udfording er at tage højde for samdfundsudviklingen. Hvordan man tager højde for eventuelle fund af nye pesticider og tilvæksten af forbrugere. Et nyt vandværk skal ligge der i rigtig mange år, så vi skal vælge den rigtige størrelse. Det må ikke blive for stort men heller ikke for småt, siger Lars Skjerning.

Ny mand
Lars Skjerning kommer ikke til at stå med opgaven helt alene. Trefor Vand søger nemlig en projektleder, der kan stå for at gennemføre den nødvendige planlægning, udbud og udførelse af byggeriet. 

Trefor Vand har ikke sat dato på, hvornår vandværket vil står færdigt. Det vurderes dog at det bliver i 2024-2025.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094