23948sdkhjf

Direktør: Vandsektoren kan ikke klare den øgede forurening

De seneste års mange fund af forurening i vores drikkevand stiller den danske vandsektor over for store udfordringer, og der er alt for lidt fokus på at sikre drikkevandskvaliteten.

Særligt de mange hundrede små og mindre vandværker har i årevis ikke prioriteret indsatsen og har slet ikke kapaciteten til at kunne foretage de investeringer og test, der i fremtiden vil være nødvendige for at kunne håndtere udfordringerne. Det siger Lars Bonderup Bjørn, der er direktør i energikoncernen Ewii, til Dagbladet Information.

- Vand er ved at bevæge sig fra en relativt simpel produktionsform, hvor man bare skal pumpe det op af jorden, til noget hvor der skal være meget bedre styr på kvaliteten, siger Lars Bonderup Bjørn til Information.
Ewii ejer Trefor Vand, et af de større vandselskaber i landet, der både forsyner 50.000 mennesker i trekantsområdet og virksomheder som Carlsberg og Arla med drikkevand.

Den danske vandsektor består af over 3.000 forskellige vandselskaber. De mindste er forbrugerejede vandværker, der forsyner få hundrede mennesker, mens de største kommunale selskaber i de store byer står for forsyningen til flere hundredtusinde husstande.

Ifølge Lars Bonderup Bjørn er et af de store problemer, at reglerne i dag er skruet sådan sammen, at der er stor forskel på, hvor ofte henholdsvis små og store vandværker skal teste deres vand.

Myndighederne har bestemt, at hyppigheden af test sker ud fra, hvor store vandmængder man sælger, og det betyder, at et selskab som Trefor Vand tester hver 14. dag, mens der kan gå langt længere – ofte ét år eller mere – imellem, at de mindste vandværker skal teste deres vand.

Carl-Emil Larsen, der er direktør Danva – en brancheorganisation for vandsektoren – giver Ewii-direktøren ret i, at forureningsproblematikken ser ud til at betyde, at vandselskaberne står over for store forandringer.

- Han har ret i, at man skal være forberedt på at tage hyppigere prøver. Vi skal til at  tænke anderledes, og vi skal tænke meget mere over kvalitet og overvågning. Det er vi også allerede i gang med, siger han til Information.

Foreningen Danske Vandværker, der er en brancheorganisation for de forbrugerejede vandforsyninger kalder Ewii-direktørens kritik "enormt ensidig".

- Han skærer alle over én kam, siger direktøren i foreningen, Susan Münster til Information.

I sommeren 2017 blev der på flere vandværker fundet rester af et ukrudtsmiddel, der har været forbudt i Danmark siden 1996, og det var ikke på listen over stoffer, der normalt bliver analyseret for. Det rejste tvivl om, hvorvidt kontrollen var god nok.

Miljø- og Fødevareministeriet besluttede på den baggrund at iværksætte en såkaldt massescreening, som skal teste grundvandet for 400 pesticider – en tidobling i forhold til det, der indtil nu har været på det løbende overvågningsprogram. Resultaterne af denne screening forventes senere i februar måned.

Originalartikel: https://www.information.dk/indland/2020/02/direktoer-danske-vandsektor-rustet-haandtere-oegede-forurening-drikkevandet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11