23948sdkhjf

REnew Europe: Milliardpotentiale og 10.000 jobs i dansk biomasse

Markedet for at udnytte biomasse på en intelligent måde er enormt med et potentiale på 50 mia. kr. per år og mindst 10.000 nye arbejdspladser, vurderer REnew Europe.
Danmark har et stærkt udgangspunkt på håndtering og udnyttelse af biomasse. Dansk landbrug har tradition for at indsamle overskydende biomasse. Verdens største enzym-virksomheder er danske, og Danmark har en lang tradition for at udnytte biomasse til energi.

I det lys gik en række aktører - Dong Energy, Novozymes, Landbrug & Fødevarer samt Haldor Topsøe - sammen i august og invitererede til en strategicamp med henblik på at formulere fremtidens strategi for bioraffinering.

Resultatet af strategicamp
Resultaterne er nu klar, og de fire organisationer har derfor lagt midler i at stifte en helt ny offentlig og privat organisation, REnew Europe, som systematisk skal drive området frem og skabe rammerne for en ny, dansk milliardindustri inden for bæredygtigt jordbrug og nye fossil frie materialer. REnew Europe skal lede dansk forskning og teknologi frem til slutmålet – nemlig at blive førende på intelligent udnyttelse af biomasse.

- Vi har verdens første 2. generations biofuel-anlæg, Inbicon. Så vores udgangspunkt for at bringe udnyttelse af biomasse til tredje generation, hvor biomassen bringes endnu højere op i værdikæden ved at udnytte indholdsstoffer som sukker, proteiner og lignin via bioraffinering, er rigtig stærkt, fortæller Charles Nielsen, Udviklingsdirektør i Dong Energy og formand for REnew Europe’s bestyrelse.

For at sikre fremdriften, etableres et sekretariat som i det daglige skal understøtte denne udvikling. Sekretariatet placeres fysisk sammen med Copenhagen Cleantech Cluster som i forvejen arbejder med innovationsplatforme og international markedspositionering af dansk cleantech.

Ambitionen om udbygningen af anlæg
Ambitionen er at styrke Danmarks rolle som grønt testland ved at udbygge en række anlæg i Danmark som kan blive testanlæg for danske og udenlandske virksomheder inden for bioraffinering.

- En international førerposition på feltet er ikke mindst interessant, da teknologierne bag bioraffinering er uhyre svære at kopiere. Derfor vil en first mover position på feltet have meget stort internationalt markedspotentiale, da hele verden står med den samme udfordring, nemlig at kampen om ressourcerne intensiveres i takt med at verdens befolkning øges, siger Charles Nielsen.

REnew Europes strategi kan give Danmark:
  • Yderligere 10 millioner ton biomasse fra jordbruget til flere fødevarer samt biobrændstof og biomaterialer som fx acrylsyre - sidstnævnte benyttes bl.a. i globalt udbredte bioplastmaterialer som bleer, hygiejneprodukter og maling.
  • Baseret på de seneste års udvikling, vil det kunne generere en omsætning på 50 milliarder kroner pr. år.
  • Mindst 10.000 nye arbejdspladser, herunder specielt i udkantsområderne.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172