23948sdkhjf

Xella producerer gas af affald på anlægget Ecoloop

Xella åbner i november 2011 sit eget energiproduktionsanlæg, som er unikt ved, at det udnytter Xellas egne restprodukter fra brydningen af kalk til en miljøvenlig produktion af gas.
Xella er nok mest kendt for produktion af byggematerialerne Ytong, Multipor og Silka.

Senest er Xella dog gået ind i udviklingen af nye energiteknologier, som ved hjælp af restprodukter fra brydningen af råmaterialerne til byggematerialerne på en miljøvenlig måde kan fremstille gas.

Der arbejdes i øjeblikket med forskellige teknologier, som har til formål at fremstille gas ud fra forskellige restprodukter. Biogasanlæg er nok de mest kendte, men også almindeligt husholdningsaffald tænkes ind i fremtidens gasproduktion.

Xella åbner i november 2011 sit eget energiproduktionsanlæg, som er unikt ved, at det udnytter Xellas egne restprodukter fra brydningen af kalk til en miljøvenlig produktion af gas. Samtidig løses nogle væsentlige affaldsproblemer, som hidtil har krævet forbrænding, deponi eller anden form for mindre miljøvenlig bortskaffelse.

Anlægget har navnet Ecoloop og opføres i forbindelse med Xellas kalklejer i Fels i Harzen.

Største teknologiprojekt
I det anlæg, der nu opføres i Harzen, vil problematisk affald som PVC, andet plastmateriale samt biomasse af forskellig art blive omdannet til gas, der kan afsættes enten til virksomheder eller bruges i køretøjer eller husholdninger.

- Mens andre virksomheder har droslet deres forsknings- og investeringsniveau ned under finanskrisen, har Xella med dette projekt i stedet sat gang i det største teknologiske projekt i vores udvindingsselskabs historie. Projektet er dertil støttet med 4,4 mio. Euro af den tyske stat og dermed et af de største udviklingsprojekter inden for energi og miljø i øjeblikket, siger Niels Jørgen Pallesen, Xella Danmark A/S.

Lukket proces
Gassen udvindes i et lukket kredsløb i det nyudviklede procesanlæg. Her blandes det øvrige affald med restprodukter fra kalkudvindingen, og ved hjælp af simpel tyngdekraft splittes affaldet ad i et konstant flow sammen med kalkstensmaterialet. I processen dannes gassen fra det tilførte affald, og efter rensning ledes den til en lagertank, hvorfra den så kan hentes frem til den brug, der nu engang skal være af den.

Det unikke er, at processen i det store hele foregår ved hjælp af tyngdekraften, så der skal kun tilføres en minimal mængde ekstern energi.

Hertil kommer, at kalkstensmaterialet opsuger forurenende stoffer, der frigøres fra affaldet i processen. Når gassen er spaltet fra, renses kalkstenen og kan genbruges sammen med tilført nyt kalkmateriale. Heraf navnet Ecoloop, der understreger den lukkede og recirkulerende proces.

- Det er dermed lykkedes at skabe en lukket proces, hvor procesmaterialet kan genbruges igen og igen. Da det derudover er et restprodukt fra brydningen af råmaterialet til vore byggematerialer, er det tilgængeligt i stort set ubegrænset mængde til en meget fordelagtig pris, forklarer Niels Jørgen Pallesen.

- Processen vil kunne bruges til at afgasse problematisk affald, som herefter kan viderebehandles. Det er der, afhængigt af de enkelte landes forskellige affaldsstrategier, store muligheder i, tilføjer han.

Virksomheder og energiproducenter
Ecoloop er rettet mod virksomheder, som enten selv har et energiforbrug på over 20 MW, der gør dem til målgruppe for den producerede gas, eller som har processer, der medfører, at de producerer store affaldsmængder, der kan bruges i gasproduktionen.

- Vi retter os dermed mod en bred vifte af virksomheder både i industrien, energiproduktionen og udvindingssektorerne, siger Niels Jørgen Pallesen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078