23948sdkhjf

Milepæl på milepæl: Amagerværket runder endnu én i fin stil

I december lykkedes det Hofor at synkronisere turbine- og generatoranlægget på Amagerværkets nye blok 4 (AMV4) med det nordiske el-net på 100 pct. bæredygtig biomasse-fyring.

Helt tilbage i september 2019 kunne anlægget levere den første fjernvarme ud i nettet.

Nu har Hofor rundet endnu en milepæl.

For få dage siden lykkedes det for første gang at køre fuldlast på AMV4. Det betyder, at anlægget kører ved maksimalt last (100 pct.) og leverer det maksimalt mulige output i form af bæredygtig el og fjernvarme.

- Det er en vigtig milepæl, fordi det markerer, at anlægget kan producere den varme- og el-effekt, som det er designet til. Dermed kan vi fastholde den høje forsyningssikkerhed i hovedstads­området, siger viceprojektchef Joseph W. Rasmussen.

Han oplyser, at det var fredag den 31. januar, at AMV4 første gang ramte fuld last.

Sådan fungerer produktionen
Et kraftvarmeværk som AMV4 kan tilpasse sig efterspørgslen på fjernvarmenettet og el-nettet ved at øge eller sænke lasten. Det gøres ved at fyre mere eller mindre flis ind i kedlens brandkammer. Varmeenergien fra forbrændingsprocessen udnyttes til dampproduktion. Når kedlen kører fuldlast, producerer den 184 kg højtryksdamp i sekundet med en temperatur på 560 C ved 140 bar.

Dette enorme energiflow anvendes herefter til fjernvarmeproduktion og el-produktion. Anlægget er designet så fleksibelt som muligt, således at kedellasten og energien i dampen kan udnyttes optimalt til at imødekomme lige netop det behov, som borgerne har 24 timer i døgnet året rundt. Fuldlasten den d. 31 januar fordelte sig med 150 MW el og 370 MJ/s fjernvarme uden opfugter.

Den maksimale fjernvarmeproduktion fra anlægget kan faktisk komme helt op på 585 MJ/s, hvis dampen fra AMV4-kedlen ledes uden om turbinen, samtidig med at forbrændingsluften opfugtes, og fugten i røggassen udkondenseres.

- Da vi også udnytter flisens fugtindhold til fjernvarmeproduktion her i et af verdens største røggaskondenseringsanlæg, kommer vi op på den markante virkningsgrad på 113 pct., hvor virkningsgraden på et højeffektivt kulfyret kraftvarmeværk til sammenligning ligger på 91 pct., siger Joseph Rasmussen.

Han oplyser, at AMV4, der er bygget til at forbrænde 100 pct. bæredygtig biomasse, går i kommerciel drift i år.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094