23948sdkhjf

Danske virksomheder købte CO2-aflad i ukrainsk kulmine

Cementproducenten Aalborg Portland har købt 200.000 tons CO2-reduktioner fra en ukrainsk kulmine, som ifølge eksperter deltog i et omfattende klimaskadeligt svindelnummer, skriver Politiken tirsdag.

Købet skulle sænke Aalborg Portlands eget klimaaftryk, men har sandsynligvis bidraget til at øge den globale opvarmning, lyder kritikken.

Der er tale om køb fra kulminen Mikitivska i det østlige Ukraine. Her godkendte ukrainske myndigheder i 2012 et klimaprojekt, som bestod i at udvinde kulrester fra op til 80 meter høje jordbunker.

De koksgrå bunker ligner små, sorte bjerge. Det er restmateriale udvundet fra Mikitivska gennem årtiers gravearbejde. Men i 2012 mente klimaprojektets bagmænd, at bunkerne var i overhængende fare for at selvantænde. Klimaprojektet bestod i at udvinde kulresterne og sælge det på markedet frem for at lade det brænde til ingen verdens nytte. Ukraine tildelte klimakreditter for indsatsen, som blev solgt til Aalborg Portland, skriver Politiken.

I alt købte syv danske selskaber 344.008 tons CO2-reduktioner fra Mikitivska og seks andre kulmineprojekter. Det svarer til 28.667 danskeres årlige CO2-udledning – indbyggertallet i Svendborg.

Men kulprojekterne har ikke leveret de lovede reduktioner, siger Vladislav Sjesjerin. Han er ukrainsk konsulent i klimapolitik og har forsket i kulprojekterne.

- Det er tvivlsomt, om der overhovedet kan være tale om CO2-besparelser ved den type projekter, eftersom kullet, som er et fossilt brændstof, afbrændes. Men derudover er mængderne af kul, projekterne påstod at have udvundet fra jordbunkerne, stærkt overdrevne, siger Sjesjerin til Politiken.

Politiken har forelagt analysen for Euracoal, en paraplyorganisation for kulindustrien i Europa.

- Det er ikke troværdigt, at den mængde kul nogensinde er blevet udvundet, siger Brian Ricketts, generalsekretær i Euracoal.

Økonomiprofessor ved Københavns Universitet Peter Birch Sørensen kalder i Politiken sagen 'endnu et trist eksempel på, at virksomhederne er blevet taget ved næsen'.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125