23948sdkhjf

Novafos vil bygge nyt, fælles renseanlæg

I Hørsholm, Rudersdal, Allerød og Furesø Kommuner har Novafos, der står for driften af renseanlæggene i de fire kommuner, undersøgt, om de lokale renseanlæg skal nedlægges og erstattes af ét topmoderne og energineutralt anlæg. Det skriver Novafos i en pressemeddelelse.

Den indledende analyse peger på, at det nye renseanlæg med fordel kan placeres i Hørsholm Kommune. Her er der plads til at bygge i god afstand til naboer og med mindst mulig påvirkning af naturområder.

Anlægget vil desuden ligge godt i forhold til at transportere spildevand fra de andre kommuner og videre til Øresund.

Politikerne i Hørsholm Kommune gav torsdag den 23. januar grønt lys for, at Novafos nu kan gå videre med en plan, der mere detaljeret undersøger, om det nye renseanlæg skal bygges i Hørsholm Kommune og konsekvenserne af at placere et nyt renseanlæg dér.

Politikerne i Rudersdal, Allerød og Furesø tager i løbet af februar og marts også stilling til, om Novafos skal gå videre med en plan for sammenlægningen.

Læs også: Vandselskaber vil samarbejde om grundvandsbeskyttelse

Hvis alle fire kommuner siger ok til, at Novafos tager næste skridt i processen, forventer Novafos at kunne være færdig med planen i 2021/2022.

Ét renseanlæg er billigere og bedre
Novafos’ analyser viser, at ét renseanlæg frem for mange vil være både billigere og bedre for miljøet.

- Vi skal i fremtiden håndtere mere spildevand, fordi vi bliver flere og flere mennesker. Samtidig forventer vi også, at kravene til rensning bliver skrappere. Det betyder, at vi under alle omstændigheder skal udvide og ombygge vores renseanlæg de kommende år, hvis de skal kunne følge med. Og derfor har vi valgt at se på, om vi i stedet skal samle renseanlæggene i et nyt, topmoderne anlæg. Der er mange fordele og spændende muligheder i den løsning, fortæller spildevandschef i Novafos, Jane B. Madsen.

Fremtidens renseanlæg er især en fordel for miljø og klima fortæller hun:

- Der vil være gevinster på mange planer: Fra de lokale og nære, hvor færre bliver nabo til et renseanlæg, og hvor vi forbedrer vandmiljøet i vores åer og vandløb til de globale og langsigtede fordele for klimaet. Det nye anlæg giver mulighed for at genanvende ressourcer og reducere vores energiforbrug markant, så vi faktisk producerer lige så meget energi, som vi forbruger. En sammenlægning af renseanlæggene bidrager markant til den grønne omstilling, som er så central i vores samfund i de her år, siger Jane B. Madsen.

Novafos forventer at, der vil gå mellem 9-14 år, før det nye renseanlæg er en realitet, og de eksisterende anlæg også er ombyggede.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.093