23948sdkhjf

Greentech opnår permanent nettilslutning for Monte Grighine-projektet

At vindmølleprojektet Monte Grighine nu har opnået permanent nettilslutning får positive konsekvenser for Greentech Energy Systems.
Udover permanent nettilslutning for Monte Grighine-projektet har Greentech Energy Systems indgået og underskrevet aftale om afslutning af alle udestående juridiske procedurer hos de regionale myndigheder på Sardinien (“delibera della giunta regionale”).

Positive konsekvenser
Med opnåelsen af dette er projektet nu 100 % afsluttet, hvilket vil få følgende positive konsekvenser for Greentech Energy Systems (Greentech):
  • Greentech kan trække på de resterende MEUR 2,5 af projektfinansieringen.
  • Det er nu muligt at gå videre med salget af projektets transformerstation til netejeren Terna. Dette vil frigøre yderligere likviditet i størrelsesordenen EUR 4 – 5 mio. for Greentech.
  • Garantier på op til MEUR 124,7 stillet af Greentech over for de projektfinansierende banker vil bortfalde.
  • Garantier på op til MEUR 60 stillet af Greentech over for EDF EN vil bortfalde.
  • Efter salget af transformerstationen til Terna vil den moderselskabsgaranti på MEUR 3,65, som Greentech har stillet over for Terna, ligeledes bortfalde.

En ekstraordinær præstation
Peter Høstgaard-Jensen, bestyrelsesformand for Greentech, udtaler:

- Hos Greentech er vi meget stolte af endelig at have opnået permanent nettilslutning. Dette kan anses for at være en ekstraordinær præstation. Det viser virkelig, hvor kompetent Selskabet og ledelsesteamet er på trods af yderst vanskelige forhandlinger med de italienske lovgivende og administrative myndigheder. Dette er yderligere et bevis på den stærke italienske organisation, der er introduceret i Greentech i løbet af de sidste 10 måneder.

Baggrundsoplysninger
Greentech opnåede i 2003 og 2004 alle de nødvendige tilladelser og godkendelser til at opføre Monte Grighine-projektet i den nordvestlige del af Sardinien. En af disse godkendelser blev udstedt af regionens tekniske afdeling, Genio Civile, som accepterede den planlagte kabelføring og transformerstation. Dette var en teknisk godkendelse, hvis eneste formål var at sikre, at opførelsen blev planlagt og udført i overensstemmelse med italienske normer og standarder. Godkendelsen var – i henhold til italiensk lovgivning – midlertidig og udelukkende gældende for opførelsesperioden. Når opførelsen var gennemført, skulle den erstattes af en endelig godkendelse af det udførte arbejde.

I 2005 trak Genio Civile dog godkendelsen tilbage – ikke på grund af tekniske problemer, men udelukkende med henvisning til natur- og miljømæssige forhold i medfør af ny lokal lovgivning, som var blevet vedtaget af det regionale parlament efter det tidspunkt, hvor Monte Grighine-projektet havde opnået alle de krævede tilladelser.

Greentech udsatte på denne baggrund opførelsen og lagde sag an mod Genio Civile ved den administrative domstol TAR i Cagliari. TAR-domstolen gav i maj 2007 Greentech medhold i sagen og udtalte, at Genio Civile ikke kunne trække sin godkendelse tilbage. Ifølge Greentechs italienske advokater var afgørelsen meget klar, og der blev lagt vægt på, at Genio Civile ikke var berettiget til at trække den tidligere bevilgede godkendelse tilbage med henvisning til natur- og miljømæssige forhold, fordi Genio Civile som en rent teknisk myndighed kun skulle tage stilling til, hvorvidt projektets elektriske installationer var i overensstemmelse med italienske normer og standarder.

I juli 2008 besluttede de regionale myndigheder på Sardinien dog at anke afgørelsen fra maj 2007 til den højeste instans, Consiglio di Stato.

På trods af anken fortsatte Greentech opførelsen og finansieringen af projektet. Der blev i december 2009 opnået projektfinansiering til projektet, og opførelsen af projektet blev afsluttet i juni 2010. Produktionen fra projektet har ikke været påvirket af ankesagen, men projektfinansieringen har til en vis grad være begrænset, og der har været stillet yderligere garantier.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093