23948sdkhjf

200 ton nacelle løftet på plads i en plastfiber sling

Da 200 ton nacelle skulle løftes på plads på en ny vindmølle i testcenter Østerild, var det to typer fibertov lavet af PE-materiale, der stod for løftarbejdet.

De såkaldte løfteslings var leveret af producenten af tovværk og andre højteknologiske fiberløsninger Dynamica Ropes, der ligger i Fredericia.

- Det var slings lavet specielt til opgaven i Østerild, fortæller sales manager i Dynamica Ropes Kate Christensen.

Slingen består af materialet Dyneema®, der består af plastfibertypen Ultra High Molecular weight Polyethylene (UHMwPE).

Dynamica Ropes har to typer af slings, som de kan bringe i spil ved forskellige opgaver: tovværks-slings og fiber-rundslings.

Læs også: Tovproducent vil ind i offshore- og vindmøllebranchen

Korte nok til løft
Dynamica Ropes producerer slings af tovværk i Ultra High Density Polyethylene, der har samme styrke som stål i tilsvarende tykkelse, men vejer ca 10 gange mindre.

Til opgaven i Østerild var det netop en tovsling ”SafeLift” samt ”SecureLift” fiber slings der blev brugt til opgaven. Og forskellen mellem de to er essentiel for en løfteopgave, fordi de er gode til hver sit formål. 

Dynamica Ropes' SafeLifts kan blive meget lange - 50-60 meter er ikke usædvanligt. Tovet trækkes ud af store spoler og længde tilpasses opgaven.

Men SafeLift slings kan omvendt blive udfordret på, hvor korte de kan blive. Tovværksslings skal produceres i en længde, hvor der er plads til at splejse de to ender af tov sammen, og kan nærmest ikke blive korte nok til løfteopgaver.

Og her kommer SecureLift fiberslings ind i billedet.

- Produktionslængden kan indstilles meget kort og der skal ikke tages højde for en splejsning. Fiber-slings kan produceres i meget korte længder, og det er en fordel til løfteopgaver, hvor emnet skal meget højt op. Møller bliver højere og højere, og i Østerild skulle nacellen 140 meter op i luften. Højden sætter tit krav til kranen både onshore og offshore, og derfor er korte slings er ofte en fordel, siger Kate Christensen.

Alle slings produceret i Taulov bliver testet i Dynamica Ropes’ testbænk med en trækkapacitet på 500 ton. Og de bliver ligeledes kontrolleret på længde, da nøjagtige længder er alfa og omega i komplicerede løfteopgaver som den udført af Siemens Gamesa i Østerild.

Dynamica Ropes slings er udviklet i et projekt støttet af Innovationsfonden, og er relativt nye i sortimentet, fortæller Kate Christensen.

Projektet blev afsluttet i starten af 2019, og allerede nu har SecureLift fiber slings været brugt i flere store projekter i vindsektoren.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.14