23948sdkhjf

Nye retningsliner for el-leverandører: Sådan må I markedsføre grøn strøm

Virksomheder, der sælger elektricitet, ønsker at anvende udsagn som ”grøn strøm” eller lignende udtryk i deres markedsføring af strøm baseret på vedvarende energikilder.

Forhandlingsparterne

Forbrugerombudsmanden har samarbejdet med en række branche- og interesseorganisationer. 

Det er Dansk Energi, De Frie Energiselskaber, Energisammenslutningen, Dansk Erhverv, Dansk Industri, Forbrugerrådet Tænk, Rådet for Grøn Omstilling og Landbrug og Fødevarer samt Forsyningstilsynet, Energistyrelsen og Energinet.

Forbrugerombudsmanden har i samarbejde med en række branche- og interesseorganisationer forhandlet retningslinjer på området. De skaber fælles rammer for, hvornår og hvordan el-leverandører kan bruge udsagn som ”grøn strøm” i deres markedsføring af el-produkter, uden at forbrugerne bliver vildledt.

- Formålet med de nye retningslinjer er at give energiselskaberne en nem og simpel mulighed for at kunne markedsføre el-produkter fra vedvarende energikilder på en måde, så forbrugerne ikke bliver vildledt om det produkt, de køber, siger siger Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen i en pressemeddelelse og uddyber:

- Betegnelserne grøn strøm og grøn energi er i samfundsdebatten gennem de senere år blevet brugt som et begreb for strøm, der kommer fra vedvarende energikilder. Elhandlere må derfor bruge begreberne i markedsføringen, hvis de kan dokumentere, at der er produceret en mængde strøm fra vedvarende energikilder, som modsvarer forbrugerens elforbrug. For andre produkter reguleres brugen af ordet grøn i markedsføringen stadig af vores miljøvejledning.

To kategorier
I retningslinjerne deles el-produkterne op i to produktkategorier for at gøre det mere gennemskueligt for forbrugerne, hvad det er, de betaler for. Samtidig indeholder retningslinjerne en mærkningsordning, som forhandlingsparterne har aftalt, at el-leverandørerne benytter, når de oplyser forbrugerne om, hvilken produktkategori det markedsførte el-produkt hører i.

For at komme i den næstbedste kategori (kategori 2) skal el-produktet være baseret udelukkende på vedvarende energikilder. Tilhører produktet den kategori, kan el-leverandører bruge klimarelaterede udsagn som 'grøn strøm', når de samtidig anvender den frivillige mærkningsordning.

I den bedste kategori (kategori 1) skal el-produktet også være baseret udelukkende på vedvarende energikilder, og derudover skal el-leverandøren lave klimatiltag, der yderligere reducerer udledningen af drivhusgasser svarende til som minimum den mængde strøm, som kunden forventes at bruge.

Da det ikke muligt at levere strøm til forbrugernes stikkontakter udelukkende baseret på vedvarende energi skal el-leverandørerne, for at kunne sælge ”grøn strøm” til forbrugerne, købe strøm fra vedvarende energikilder svarende til kundens forbrug og dokumentere dette gennem såkaldte oprindelsesgarantier, som det statslige selskab Energinet udsteder.

De nye retningslinjer træder i kraft 1. juni 2020.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062