23948sdkhjf

Tvangsopsplitning: Eksperter, forsyningsdirektør og Dansk Energi langt fra enige

En forskningsrapport udarbejdet af PwC betalt af Dansk Energi indgår netop nu i den politiske proces, der kan ende med en opsplitning af elselskaberne i Danmark, således at elselskaberne ikke længere må eje elnetselskaber.

Udenlandske eksperter og Forsyningsdirektør Carsten Schmidt mener, at rapportens konklusioner er alt for negative, mens Dansk Energi siger, den holder vand.

Det skriver Finans.dk

PwC, der har allieret sig med en forsker fra Cambridge University i Storbritannien, har kortlagt erfaringer på området blandt andet fra Holland og New Zealand, hvor der begge steder er indført tvangsopsplitning.

Konklusionen lyder, at det er højst usandsynligt at en opsplitning vil få en positiv effekt i Danmark. At tvangsopsplitning overvejende er en dårlig idé. 

Både de hollandske eksperter, der står bag en kortlægning af processen i Holland,  samt Forsyningstilsynets direktør Carsten Schmidt er overraskede over den udmelding.

De mener, at der tegnes et alt for negativt billede af opsplitningen. Rent faktisk mener de nærmest det stik modsatte.

De hollandske forskere Machiel Mulder og Bert Willems, der står bag undersøgelsen i Holland, mener begge, at erfaringerne i Holland har været positive.

- Jeg mener, at opsplitning er en virkelig god idé. Jeg er meget uenig med konklusionen i rapporten (fra PwC, red.), siger Machiel Mulder.

Hvad angår erfaringerne fra New Zealand, som også nævnes i rapporten, så er de kortlagt i forbindelse med et studie, der er så gammelt, at forfatteren Daisy Shen ikke mener, at det vil være fair at bruge det som reference i dag.

Holder stadig vand
Hos Dansk Energi mener man stadig - trods kritikken - at rapporten holder vand. Samtidig fastholder organisationen, at det vil få konsekvenser for den grønne omstilling, såfremt politikerne vælger at gennemføre en tvangsopsplitning af energikoncernerne.

Der vil være store økonomiske konsekvenser forbundet med en opsplitning. Blandt andet vil den hårde konkurrence mellem de kommercielle elselskaber betyde, at gevinsterne vil være små eller lige frem negative, lyder det fra organisationen.

Kommunikationsdirektør hos Dansk Energi Jesper Gronenberg skriver i en mail til Finans, at rapporten er udarbejdet for at bringe flere nuancer ind i debatten og skal bidrage til, at en beslutning om tvangsopsplitning foregår på et oplyst grundlag.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14