23948sdkhjf

Brint og elektrolyse har fundet vej til Avedøreværket

I energisammenhæng er Avedøre mest kendt for at huse Ørsteds store biomassefyrede kraftvarmeværk Avedøreværket, men i fremtiden kan der blive produceret andet og mere end strøm og varme på matriklen.

Det står klart, efter at Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) under Energistyrelsen har valgt at støtte projektet H2RES, som Ørsted er ledende partner på.

Sammen med partnerne Everfuel Europe, NEL Hydrogen, GreenHydrogen, DSV Panalpina, Brintbranchen og Energinet Elsystemansvar har Ørsted fået tilsagn om 34,6 mio. kr. i støtte til at opføre et elektrolyseanlæg på 2 MW med tilhørende brintlagring, som med strøm fra havvindmøller skal producere fornybar brint til brug i busser, lastbiler og potentielt taxier.

Samlet set forventes brintproduktionen at blive på omkring 600 kg pr. dag, hvilket vil være nok til at dække 20-30 bussers behov samt sideløbende give mulighed for at teste anvendelse i lastbiler og taxier.

Fra fossilt til grønt
Brint bruges allerede i dag i stor stil i den tunge industri i Europa, men produceres hovedsageligt ved omformning af fossile brændstoffer, hvilket udleder store mængder drivhusgasser.

Et af de springende punkter i H2RES er derfor at anvende strøm fra vedvarende energikilder til elektrolysen. Netop derfor vil strømmen til H2RES-projektet som udgangspunkt komme direkte fra Ørsteds to havvindmøller på hver 3,6 MW, som står ved Avedøreværket.

- Den tunge vejtransport er en af de sektorer, som kan gøres grønne ved indirekte elektrificering med brint produceret på fornybare kilder. Men fornybar brint er i dag dyrere end brint produceret på gas og kul, og derfor er det vigtigt, at vi nu kommer i gang med at demonstrere teknologien og samle erfaringer, som gør det muligt at opskalere og effektivisere teknologien, så vi kan producere bæredygtig brint til en pris, der kan konkurrere med de fossile alternativer, siger Anders Nordstrøm, Vice President og chef for Ørsteds brintaktiviteter.

Tilsagnet til H2RES-projektet er det største blandt de 53 projekter, der har modtaget støtte fra EUDP i anden uddelingsrunde i 2019.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Opkøb: Leverandør til vindindustrien fortsætter konsolidering
Dansk Fjernvarme: Målrettet tilskud til husstandene og tilslutningspligt
Pilotprojekt skal sætte skub i udbygningen af elnettet
Stort nedbrud og stigende varmepris: - En fejl at købe stort varmeværk
Affaldsfyret kedelanlæg fra Verdo på 15 MW skal lune i Tromsø
Ny solcellepark tilsluttet i Aabenraa Kommune
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Transportmagasinet
Licitationen
Søfart

Send til en kollega

0.125