23948sdkhjf

Stiesdal er stor driver: Tårnproducent indtager nyt marked

Den danske vindmølletårnproducent Welcon arbejder intenst på at få et global fodaftryk.

For mindre end én måned siden offentliggjorde Give-virksomheden derfor en hensigterklæring om et joint venture-selskab i Taiwan.

Nu offentliggør Welcon, at virksomheden har underskrevet en hensigtserklæring om fælles produktion i USA med en lokal partner. Joint venture-aftalen er indgået med canadiske Marmen, der allerede producerer onshore-vindmølletårne på to fabrikker i hjemlandet og på en fabrik i USA.

På det nordamerikanske marked er der ingen tårnfabrik i dag, der kan lave de store offshoretårne. Og derfor vil parterne udnytte deres kompetencer i en fælles synergi.

- Vi vil gerne bygge en amerikansk fabrik, der skal producere offshoretårne og de nye flydende Stiesdal-fundamenter, siger bestyrelsesformand Carsten Pedersen, Welcon.

- Perspektivet er, at vi kommer til producere de tårne, som skal bruges til det amerikanske offshore-vindmøllemarked, hvor der er mange projekter i pipeline. Der er et stort marked på vej.

Familieejede canadiere
Welcon er den tårnproducent, der har produceret flest offshoretårne i verden, og derfor er danskerne specialister i en effektiv og automatiseret produktion af de store tårne. Det vil man udnytte på et nyt marked.

- Vi synes, at det kunne være rart at gå sammen med en forholdsvis lokal partner, for det er ikke så nemt for danskere at starte en stor fabrik op i USA, siger bestyrelsesformanden.

Efter en søgen, hvor de amerikanske onshore-tårnfabrikker har været inviteret op til dans, og som varede et års tid, har Welcon fundet en god partner i canadiske Marmen.

Marmen er - ligesom Welcon - familieejet og har over 1.100 ansatte.

- Vi har arbejdet sammen nogle måneder for at forberede alt det her. Og jeg synes, at vi går rigtig godt i spænd sammen, fortæller Carsten Pedersen.

Produktion om et par år
Lige nu er partnerne i fuld gang med at udarbejde en businessplan. Den skal gerne være færdig om et par måneder. Derefter skal planen præsenteres for OEM’erne.

- Vi håber, at vi kan komme i gang med at bygge en fabrik til næste år. Det vil betyde, at vi har en fabrik, der kan producere tårne og fundamenter sidst i 2021 eller først i 2022, fortæller bestyrelsesformanden om planerne.

Den fælles virksomhed er ikke grundlagt endnu. Strategien er, at joint venture-selskabet og fabrikken skal placeres på den amerikanske østkyst i nærheden af, hvor de store offshore-projekter skal placeres.  

- Vi arbejder lige nu med tre potentielle sites, som Marmen har arbejdet på i over et år. Der er også nogle statstilskud, som man kan få, og det har også betydning for placeringen, siger han.

Stiesdal er acceleratoren
Det amerikanske offshoremarked forventes at vokse massivt det næste årti. 6 GW er der allerede givet tilsagn om, mens der er en prognose om minimum 20 GW mere i løbet af de næste 10-15 år. Alle projektplanerne er på Østkysten.

Og for de nyligt præsenterede udenlandske hensigterklæringer er Stiesdal en stor driver.

- Vi tror, at vores flydende Stiesdal-fundamenter bliver en revolution inden for offshore-fundamenter, og det er meget af det, som driver os. Vi vil derfor gerne have en produktion i Asien, USA og Welcon til at dække Europa, forklarer Carsten Pedersen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173