23948sdkhjf

Kartoffelskræller sendes til Solrød: ARC etablerer forbehandlingsanlæg

Københavnerne er flittige til at sortere kraffegrums og kartoffelskræller fra til genanvendelse.

I dag køres madresterne til Slagelse og Hashøj Biogas, men i fremtiden kan man nøjes med at køre affaldet til Solrød og dermed spare et væsentligt CO2-aftryk i forbindelse med transporten. 

Bioaffaldet vil i Solrød blive forbehandlet og efterfølgende anvendt til biogasproduktion. Men for at det kan lade sig gøre er det nødvendigt at etablere et forbehandlingsanlæg i Solrød.  

Det kommer ARC Amager Ressourcecenter til at betale for, da det er madaffaldet fra selskabets fem ejerkommuner, der skal finde vej til Solrød.

- Aftalen om at sende madaffaldet til Solrød blev godkendt i ARCs bestyrelse i september og er efterfølgende blevet behandlet og godkendt i alle fem ejerkommuner, fortæller ressourcechef hos ARC John Thesmer, der vurderer at selskabet ser ind i en investering på cirka 62 millioner kroner.

Ikke-eksisterende anlæg
ARC har arbejdet på en biogasløsning i et par år og har arbejdet med forskellige scenarier. Nu ser det altså ud til at selskabet har fundet den bedste løsning.

Madaffaldet fra de fem ejerkommuner skal sendes til Solrød Bioenergi, hvor ARC i samarbejde med Bigadan opfører et forbehandlingsanlæg, hvor man ved at tilsætte vand, omdanner madaffaldet til pulp, som pumpes over i biogasreaktoren.

Der er dog den lille hale ved projektet, at det biogasanlæg, hvor madaffaldet skal omdannes til biogas, ligesom forbehandlingsanlægget, ikke er opført endnu.

Det er dog undervejs, fortæller John Thesmer.

- Solrød Biogas eksisterer i dag og er ejet af Solrød Kommune. Bigadan drifter det anlæg, men har i tilknytning til Solrød Biogas et areal, hvor de (Bigadan, red.) er i gang med at planlægge et biogasanlæg, som de selv både ejer og drifter, siger John Thesmer.

Det projekt kommer til at gå under navnet Solrød Bioenergi, og det er altså her ARC skal have sit forbehandlingsanlæg.

I drift i 2021
Hverken biogasanlæg eller forbehandlingsanlæg har altså set dagens lys – endnu.

- Status er, at Bigadan har ansvaret for myndighedsbehandling for alt i Solrød Kommune. VVM-redegørelser og lokalplaner. Hos ARC er vi i gang med at lave et udbud på ofrbehandlingsanlægget. Det regner vi med at sende i udbud i maj 2020 – og så er der forhåbentlig en del der byder på det, siger John Thesmer.

Ifølge ARCs tidsplan vil der være et forbehandlingsanlæg i drift i slutningen af 2021. På samme tid vil også Bigadans biogasanlæg være i drift. 

Slipper for transporten
Hidtil har det været sådan, at madaffaldet blev sendt fra København til Glostrup, hvor ejeren af Hashøj Biogas HCS har et forbehandlingsanlæg. Her er det blevet omdannet til pulp, fyldt på tankvogne og efterfølgende kørt til Slagelse.

Den tunge del af transporten slipper ARC nu for. Derved spares et væsentligt CO2-aftryk.

- Tidligere har vi ikke selv kunne bestemme, hvor madaffaldet røg hen, da vi var underlagt de almindelige udbudsregler. Når vi selv etablerer en bynærløsning, sikrer vi os, at affaldet ikke sendes på tværs af landet, siger John Thesmer.

Det kommer på sigt til at dreje sig om transporten af 50.000 tons madaffald om året. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097