23948sdkhjf

Sådan sorterer du julens affald

Må juletræet komme i skraldespanden? Og hvad med juledekorationen, gavebåndet og lyskæden, der gik i stykker?

Julen er en dejlig tid, men det er også en tid, hvor vi producerer store mængder affald.

Vestforbrænding har lavet en guide til, hvordan du sorterer affald fra jul og nytår.

Adventskranse og juledekorationer
Skil adventskransen eller juledekorationen ad. Gran, kogler eller andet grønt kan komme til haveaffald eller i kompostbeholderen i haven. Kugler, bånd og andet pynt kan bruges igen og ståltråd skal i metal. Lys skal i restaffald eller til Rest efter sortering på genbrugspladsen.

Ler i juledekorationen kan afleveres på genbrugsstationen i containeren for jord og grus.

Batterier
Der er batterier i rigtig mange juledimser med lys og/eller musik. Brugte batterier fra lyskæder, rensdyrgevir eller julekort skal til farligt affald på genbrugsstationen.

Fyrværkeri
Fyrværkeri og bordbomber, der er affyret, kan du smide ud i husholdningsaffaldet. Hvis du har ubrugt fyrværkeri, kan du gemme det efter Sikkerhedsstyrelsens regler eller aflevere det på genbrugsstationen som farligt affald.

Gavepapir og -bånd
Gavepapir kan gemmes og bruges igen, men det kan ikke genanvendes. Brugt gavepapir skal derfor i husholdningsaffaldet. Gavebånd kan sagtens bruges mange gange, men når du smider det ud til sidst, skal det i husholdningsaffaldet.

Glaskugler
Glaskugler på juletræet er sjældent af glas, og skal derfor ikke i glascontaineren, når de går i stykker. Kuglerne kan smides i restaffaldet.

Julekalenderen
Julekalenderen er ofte lavet af karton og sorteres som pap. Hvis du har været heldig og haft en julekalender med chokolade eller slik bag lågerne, skal du skille julekalenderen ad og sortere indmaden som plast og resten som pap.

Julekort
Julekort uden pynt kan genbruges eller sorteres som pap . Hvis der er pynt på julekortet (fx metalglimmer), skal det i restaffald. Julekort, der spiller musik, skal i elektronikaffaldet, eller du kan tage elektronikken og batteriet ud og aflevere det som småt elektronik på genbrugsstationen.

Juletræet
Juletræer kan afleveres som haveaffald. I nogle kommuner er der en særlig afhentning af juletræer i løbet af januar, og ellers kan træet afleveres på genbrugsstationen. Husk at fjerne pynten fra træet. Juletræsfødder i træ kan afleveres på genbrugsstationen som indendørs træ. Er foden af plastik, skal den i hård plast.

Lyskæder
Det er hyggeligt med lyskæder i haven eller på altanen i julemånederne. Når lyskæden går i stykker, skal den afleveres til småt elektronikaffald på genbrugsstationen.

Madaffald
Rigtig mange kommuner indsamler madaffald. Brug evt. en ekstra pose, når du hælder fedt fra julemaden i madaffald. Hæld ikke fedtet i vasken, da det nemt klumper sig sammen i afløbet eller i kloakken.

Nissehuer
Nissehuer kan genbruges år efter år, og hvis du har huer i overskud, kan du aflevere dem i tøjcontaineren på genbrugsstationen. Hvis der er batterier til lyd eller lys i huen, skal elektronikken fjernes og afleveres som småt elektronik på genbrugsstationen, når huen er udtjent.

Stearinlys og fyrfadslys
Der brænder mange stearinlys og fyrfadslys i løbet af julemåneden. Når lyset er brændt ned, skal stearinstumpen i husholdningsaffaldet. Metalskålen fra fyrfadslys skal i metalaffald, og hvis der er stearin tilbage, skal det fjernes og i husholdningsaffaldet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078