23948sdkhjf

Intelligent byggeri et stort skridt for menneskeheden

Et fossilfrit Danmark i 2050 er i 2011, hvad en mand på månen var i 1961 - et ambitiøst mål, som nogen tør tro er realiserbart. Ole Sander tror på intelligente bygninger, som første lille skridt.
Politikerne har med målet om et fossilfrit Danmark 2050 turdet forstiller sig en verden, som er helt anderledes, end vi kender den i dag.

- John F. Kennedy sagde i 1961, at han ville sætte en mand på månen. Det var startskuddet til noget, som nogen troede kunne lade sig gøre, men ingen vidste helt hvordan, siger CEO Ole Sander fra Schneider Electric og uddyber:

- Det samme har de danske politikere med det ambitiøse mål om at gøre Danmark fossilfrit i 2050. De har givet os startskuddet til noget vi overhovedet ikke kender. Målet er sat, men hvordan vi kommer der hen og med hvilke værktøjer er stadig uvist, fordi langt størstedelen af de værktøjer, der skal anvendes, slet ikke findes endnu. Vi står på tærsklen til en kæmpe udfordring.

Intelligent byggeri – et skridt på vejen
Første skridt i retningen af et fossilfrit og CO2-neutralt Danmark er intelligent byggeri.

- Vi er i Danmark gode til byggeri – især alt der handler om selv skallen. Vi er gode til isolering og energirigtige vinduer, men vi skal blive bedre til at udnytte energien langt mere begavet. Derfor skal bygninger i dag gøres intelligente, siger Ole Sander og peger på akilleshælen for intelligent energianvendelse:

- Vi har ikke rigtig fokus på, hvordan vi styrer vores bygninger. I langt de fleste tilfælde styres vores bygninger uintelligent, fordi vi lader mennesket inden i bygningen styre energiforbruget.

Det er et spørgsmål om at sætte fokus på overvågning af energiforbruget og at tage denne overvågning ud af menneskehænder, således at det ikke er mennesket der skal sørge for at slukke lyset, skrue ned for varmen eller holde elektriske installationer under observation.

Arbejdes der hen mod en illusion?
Men er det fossilfrie Danmark i 2050 muligt eller vil vi søsætte en masse projekter for blot at opdage, når vi skriver 2050, at det alt sammen var en illusion.

- Det er teknisk muligt, selvom ingen kan lave en plan for lige nøjagtigt, hvordan det kommer til at se ud. Men inden for transport-, smart grid- og energiproduktionsområdet skal der tekniske innovationer til, og det koster. Derfor kan jeg være bange for, at investeringsvilligheden i disse projekter måske ikke er der, siger Ole Sander og tilføjer:

- Men heldigvis er der et område hvor vi allerede kan gøre noget i dag. På bygningsområdet – her gælder det bare om at komme i gang. Små investeringer her skal give os besparelserne, så vi får råd til de store investeringer og dermed når målet, understreger han.

- Men med det fossilfri Danmark har vi da fået et mål, vi nok ellers ikke ville have stilet efter, slutter han.

Ole Sander taler på Building Green onsdag d. 12. oktober 2011, kl. 11.00 - 11.45.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08