23948sdkhjf

Bølgeenergianlægget Crestwing søsættes i Frederikshavn

På tirsdag skal bølgeenergianlægget Crestwing stå sin prøve. Det søsættes ud for den nordlige del af Frederikshavn Havn.
Efter flere års udvikling og tests er man nu klar til at søsætte et demonstrationsanlæg til bølgeenergi i Frederikshavn. Det er opfinder Henning Pilgaard med virksomheden Wavenergyfyn, der sammen med EUC Nord, Energibyen Frederikshavn og et konsortium af nordjyske virksomheder, der nu kan slippe anlægget løs i det rette element.

Energistyrelsen gav grønt lys
Tidligere i år gav Energistyrelsen grønt lys for Crestwing.

- Waveenergyfyn har fået tidsbegrænset tilladelse til at opstille bølgeenergianlægget Crestwing fra 1. juli 2011 til 1. juli 2012. Anlægget ligger ud for den nordlige del af Frederikshavn Havn ca. 70 meter fra nærmeste mole og 1,2 km fra havneindsejlingen. Anlægget måler 2,44 m i bredden, 10 m i længden og 0,6 m i højden. Bølgevingen består af to sammenhængslede pontoner forankret fra forreste ponton i havbunden og vejer ca. 400 kg. Der anvendes eet hovedanker fortil samt en og/eller to agterankre, som begrænser krøjevinklen til 180 grader. Bølgevingen tilhører kategorien af flyderkoncepter, der udnytter bølgernes op- og nedadgående bevægelser.I projektets opstart skal der ikke leveres el til nettet. Når dette bliver aktuelt vil det kræve en særlig tilladelse fra Energistyrelsen , skriver Energistyrelsen i sin oversigt over eksisterende bølgeenergianlæg i Danmark.

Test efter test efter test
Crestwing skal nu stå sin prøve. Og det efter års udvikling og tests udført på Aalborg Universitet, Teknologisk Institut og Dansk Hydraulisk Institut, skriver Kanal Frederikshavn.

Der er blandt andet gennemført tests af anlæggets forankring under skiftende strømforhold og bølgeforhold.

Bølgeenergianlægget skal på sigt skabe vækst og kan give nye arbejdspladser i Nordjylland.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125