23948sdkhjf

Intet menneske er en ø!

Og det er en bygning heller ikke. Rambøll-direktør Lone Møller Sørensen tror på det helhedsorienterede og bæredygtige byggeri. Det drejer sig om balancepunkter og et fornuftigt økonomisk niveau.
- Det sker, at en bygning kan stå alene, men oftere er det bygningens samspil med omgivelserne, der er bestemmende for de løsninger, man vælger, indleder Lone Møller Sørensen, direktør for Byggeri & Design hos Rambøll.

Fremtidens byggeri skal findes i det helhedsorienterede og det bæredygtige. Hvis vi klassificerer bygningers samspil med omgivelserne som uvæsentlige, så risikerer vi at stå med en række suboptimale løsninger, uden økonomisk og bæredygtig gevinst, vurderer hun.

Balancepunkter et nøgleord
Men for at nå en økonomisk og bæredygtig gevinst i byggeriet, må man konstant være i bevægelse. Der skal være plads til innovation. Man kan ikke sætte punktum for udviklingen, trække på skuldrene sige ”Det var det”.

- De krav vi stiller til en bygning skal konstant revurderes i forhold til det omkringliggende samfund. Se på vores bygningsreglement, der er ting, der giver mening, men også ting, der skal revurderes, f.eks. energiforsyningen, forklarer Lone Møller Sørensen og tilføjer:

- Vi skal hele tiden efterse vores balancepunkter for at finde ud af, hvor vi er i dag, og hvad skal ændres?

Med vi mener hun alle aktører i den danske byggebranche. Alle har en rolle at spille, hvis Danmark fortsat skal være i front, når det kommer til byggeri, bæredygtighed og nytænkning.

- Der er ikke en enkelt del af parterne i byggeriet, der skal løfte opgaven alene, siger hun og uddyber:

- Det offentlige skal være med til at udstikke hovedlinjerne, mens parterne i byggeriet skal være udviklere i forbindelse med løsningerne, der igen skal være med til at skabe en god forretning, som vi kan eksportere.

Hun understreger dog, af detailplanlægning kan virke ødelæggende for innovation. Så også her gælder det, at finde et balancepunkt mellem retningslinjer, anvisninger og lovens lange arm.

Kan betale sig at bygge bæredygtigt
I følge Lone Møller Sørensen er den eksisterende bygningsmasse i Danmark bestemmende for, hvor bæredygtige og helhedsorienterede vi er. Derfor er det vigtigt at få gennemført en række renoveringstiltag på området. Men her halter det en smule.

- Vi har behov for at komme et spadestik dybere og tage de store briller på. Der skal store renoveringstiltag til, før det hele hænger sammen. Her mangler vi virkelig nogle værktøjer til at finde balancepunktet, siger Lone Møller Sørensen, der hilser den nye certificeringsordning for bæredygtigt byggeri i Danmark, DGNB, velkommen.

- Det er en god løsning. Vi er på rette vej - forhåbentligt uden det bliver for komplekst og uden det koster en bondegård. Ellers får det en svær gang på jord, vurderer hun

Ifølge Rambølls direktør kan bæredygtigt byggeri og renovering nemlig blive en win-win, hvis tingene gøres på den rigtige måde.

- Sagen er, at med de løsninger der er til rådighed i dag, og hvis processen gribes rigtigt an, så er det muligt at gøre en god forretning og samtidig bidrage til at løse de store globale udfordringer, slutter hun.

Lone Møller Sørensen taler på Building Green, onsdag d. 12. oktober 2011 kl. 15.00-15.45.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141