23948sdkhjf

Gasmotoren skal på pension: B&O hopper på fjernvarmen

En gasmotor har indtil nu leveret varme og el til alle Bang & Olufsens fabriksbygninger og den nye administrations- og innovationsafdeling på Hjermvej i Struer.

Men med bortfaldet af grundbeløbet er tiden kommet til at droppe gasmotoren og hoppe over på den kollektive varmeforsyning hos Struer Forsyning.

- B&O har haft en N-gasmotor, som man indtil udgangen af 2018 fik rådighedsbeløb til. Derfor har B&O ikke kunnet få opfyldt ønsket om en meget kort tilbagebetalingstid ved skift til fjernvarme, siger Jens Lund fra Struer Forsyning Varme om årsagen til, at B&O først nu bekender sig til den kollektive varmeforsyning.

Stikledninger og en ny kedel
For at kunne levere varme til B&O har Struer Energi investeret cirka 4,5 millioner i nyt anlæg og materiel.

- B&O har et effektbehov på ca. 3 MW. Vi har udskiftet en 4 MW naturgasfyret kedel med en 6,6 MW naturgasfyret kondenserende kedel, siger Jens Lund og tilføjer:

- Hovedledningsnettet har siden 1992 været forberedt til at kunne forsyne B&O. Derfor har der kun været behov for at etablere 5 stikledninger med en samlet længde på ca. 800 kanalmeter.

Struer Forsyning skal betale 2,1 millioner kroner for stikledningerne og 2,4 millioner kroner for den nye kedel.

Læs også: Elnettet i Vestjylland er vendt på hovedet

Struer Forsyning skal levere cirka 7500 MWh varme til B&O om året. Det svarer til rundt regnet 6 pct. af forsyningens årlige varmeproduktion.

1,7 i tilslutningsafgift
Også hos B&O har man måtte til lommerne.

- Vi skal investere cirka 2,6 millioner kroner for at få det til at fungere. 1,7 millioner kroner, som skal betales i tilslutningsafgift til Struer Energi og så en lille million kroner mere for at få varmen ledt ud til alle hjørner af fabrikkerne, siger Jacob Stenled Yde Madsen, facility manager hos B&O i Struer til Dagbladet Holstebro-Struer.

Selvom det starter med en udgift, så betyder overgangen til fjernvarme rent faktisk at B&O sparer 450.000 kroner på varmeregningen om året – samtidig med CO2-udslippet reduceres med 800 tons.

B&O får også et energitilskud fra staten på 1,2 millioner kroner for at skifte naturgassen ud med et grønnere alternativ.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094