23948sdkhjf

Boooom: Farvel til Hedelund Varmeværk

I går blev den 65 meter høje skorsten ved Hedelund væltet ved hjælp af en kontrolleret sprængning udført af Dansk Sprængningsservice.

Sprængningen har været planlagt og forberedt gennem det sidste halve års tid og er blevet koordineret med politi og beredskab, hvilket har betydet en kortvarig afspærring af området. Heldigvis gik sprængningen efter planen.

- Det har krævet omfattende forberedelser og beregninger for at være sikker på, at skorstenen væltede til den ønskede retning og dermed ikke skadede bygningerne i nærheden. Heldigvis gik alt efter planen, siger Søren Kaffka, ingeniør i Projekt Vand og Varme hos Din Forsyning og leder af projektet.

Af sikkerhedsmæssige årsager blev tidspunkt for sprængningen holdt hemmeligt for offentligheden. Beboere og virksomheder inden for sikkerhedszonerne fik særskilt information.

Hvorfor et farvel til værket?
Hedelund Varmeværk var nedslidt både udvendigt og indvendigt og stod foran en omfattende renovering. Værket stod desuden foran en fornyelse af miljøgodkendelsen i 2023, som Din Forsyning med de skærpede krav ikke ville få godkendt.

- For at kompensere for den manglende reserve er der blevet installeret en 50 MW gaskedel på Citycentralen. Den nye gaskedel har en renere forbrænding og belaster dermed miljøet mindre, fortsætter Søren Kaffka.

Da Din Forsyning ikke kan undvære pumpning på stedet, er der på grunden ved siden af det nu nedrevne varmeværk blevet opført en moderne og fremtidssikret pumpestation, som sørger for tilstrækkeligt tryk og den rette temperatur til kunderne i bl.a. Kvaglund, Kjersing og Gjesing.

Første skridt
Din Forsyning ønsker i en ambitiøs plan at omlægge produktion fra traditionel kedelbaseret varme til bl.a. store havvandvarmepumper og elkedler.

Nedrivning af Hedelund Varmeværk er således det første skridt i transformationen af fjernvarmen i Esbjerg og Varde, der vil ske over de næste omkring fem år.

-Vi er hos Din Forsyning i fuld gang med at virkeliggøre fremtidens fjernvarmeproduktion, der skal sikre, at vi fortsat kan levere stabil og sikker fjernvarme til vores kunder. Nedrivning af varmeværket er det første skridt på vejen og dermed en milepæl, afslutter Christian Udby Olesen, adm. direktør hos Din Forsyning.

Skorstenen var det sidste synlige bevis på Hedelund Varmeværk, som siden 1969 har fungeret som pumpestation samt reserve, hvis Esbjergværket eller Affaldsforbrændingen Energnist har haft produktionsproblemer.

Artiklen er en del af temaet Video & Billedserier.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094