23948sdkhjf

Støtten til elproduktion falder med 3 milliarder

Energistyrelsens opdaterede fremskrivning beskriver det forventede støttebehov frem mod 2030 under de nuværende rammevilkår og den vedtagne politik. Fremskrivningen inkluderer derfor ikke nye tiltag.

Med den forudsætning forventes udgifterne til støtte til elproduktion, at falde fra ca. 6,3 mia. i 2019 til ca. 3 mia. kr. i 2030 (faste 2020-priser).

- Det generelle fald i udgifterne er et udtryk for, at en række støtteordninger udløber, og at støtten til mange eksisterende anlæg udløber i perioden. Støtteudgifter i forbindelse med fremtidige tiltag er dermed ikke indregnet i denne fremskrivning, oplyser Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Fakta

Fremskrivningen af støtteudgifter er baseret på Basisfremskrivning 2019, som viser udviklingen under fravær af nye tiltag - et såkaldt frozen policy forløb. PSO-fremskrivningen skal dermed ikke betragtes som en prognose for det langsigtede støtteniveau til vedvarende energi men alene en fremskrivning af udgifter til vedtagne tiltag.

Hertil kommer at udgifterne er meget følsomme, da de påvirkes af ændringer i en række faktorer, herunder elprisen, vejrforhold samt kapaciteter på anlæg.

Fremskrivningen inkluderer omkostninger til alle de støtteordninger, der tidligere har været finansieret via PSO-tariffen som en del af forbrugernes elregning. Med Aftale om afskaffelse af PSO-afgiften fra november 2016 blev det besluttet, at udgifterne finansieres fuldt ud via finansloven fra 2022. Frem mod 2022 vil der være en gradvis indfasning, således at en del af udgifterne dækkes via PSO-tariffen og en del via finansloven.

Der findes andre støtteordninger til elproduktion og anden vedvarende energi, som er finansieret via Finansloven. Disse ordninger er ikke inkluderet i VE-støttefremskrivningen.

Kilde: Energistyrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125